В Україні досі не конфіскували майже 90 компаній російських бізнесменів, які обслуговують ВПК РФ – Trap Aggressor

Російським бізнесменам, які працюють з Кремлем, досі належать щонайменше 88 компаній в Україні, що працюють у таких сферах, як енергетика, логістика, промисловість, готельний бізнес тощо, повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Досі не конфіскованими залишаються комерційні компанії, що прямо чи опосередковано належать 25 російським бізнесменам, які обслуговують роботу військово-промислового комплексу РФ.
  • Зазначається, що серед найбільших власників бізнесу в Україні – російський олігарх Михайло Фрідман. Після націоналізації Альфа-Банку в Україні наразі він прямо чи опосередковано володіє частками у структурі власності мобільного оператора «Київстар», підприємств з виробництва води «Моршинська» та «Миргородська», компанії «Альфа Страхування» тощо. 
  • Аналітики StateWatch вказують на те, що компанії російської групи «Альфа» Фрідмана фінансували російські військові заводи, а також надавали послуги страхування для Росгвардії, яка причетна до окупації українських територій.  

В Україні досі не конфіскували майже 90 компаній російських бізнесменів, які обслуговують ВПК РФ – Trap Aggressor /Фото 1

Інфографіка: Trap Aggressor

В Україні досі не конфіскували майже 90 компаній російських бізнесменів, які обслуговують ВПК РФ – Trap Aggressor /Фото 2

Інфографіка: Trap Aggressor

  • Інший російський олігарх Олексій Мордашов продовжує володіти в Україні туристичним агентством Tui та компанією «Северсталь Дистрибуція». Російська корпорація «Северсталь» Мордашова постачала російським заводам ВПК понад 10 марок сталі. 
  • Російсько-грецький бізнесмен і власник морського порту Салоніки у Греції Іван Саввіді володіє в Україні компанією з виробництва продукції із пластмаси «Пентопак» та компанією з торгівлі «Атлантіс-Пак Україна», які раніше були арештовані та передані до АРМА. Федерація бізнесмена «Греки Росії», яку фінансує Саввіді, передала автомобілі підвищеної прохідності та генератори терористичним структурам і ватажку так званої ДНР Денису Пушиліну.
  • Вагіт Алекперов, Алішер Усманов та Юрій Ковальчук також підсилюють агресора і мають досі не конфіскований бізнес в Україні.
  • У списку є і засновник «Яндекса» Аркадій Волож, який 10 серпня засудив повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Контекст

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Сенс Банку. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Сенс Банку. Наступного дня держава в особі Мінфіну стала 100-відсотковим власником Сенс Банку.

Мінфін вже сформував правління та наглядову раду Сенс Банку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *