Туреччина, Румунія та Болгарія домовилися про розмінування Чорного моря

Туреччина, Румунія та Болгарія, які є членами НАТО, підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо створення Військово-морської групи протимінного захисту на Чорному морі, повідомляє міноборони Болгарії.

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

Меморандум про взаєморозуміння між урядами трьох країн про створення Чорноморської військово-морської протимінної групи (MSM Black Sea) було підписано у четвер, 11 січня, у Стамбулі. 

Туреччина, Румунія та Болгарія домовилися про розмінування Чорного моря /Фото 1

Фото: міністерство оборони Туреччини.

  • Після остаточного схвалення меморандуму на національному рівні сторонами, що беруть участь, незабаром буде запущено процес оперативного планування діяльності групи у Чорному морі. Після його завершення група перейде до виконання завдань.
  • Наразі група передбачає залучення протимінних кораблів лише трьох держав. Дії щодо усунення мінної загрози проводитимуться переважно у територіальних водах та виняткових економічних зонах країн-учасниць.
  • Виконавчим органом з ухвалення рішень та проведення протимінних операцій стане комітет у складі командувачів Військово-морських сил Туреччини, Румунії та Болгарії. На підставі прийнятих ним рішень буде складено графік проведення операцій на окремих напрямках. 

Контекст

Союзники НАТО посилили спостереження та розвідку в регіоні з початку війни, але не морську діяльність. Туреччина послалася на міжнародну угоду, яка дозволяє прохід військових кораблів, що належать лише чорноморським державам, а не іншим країнам, включаючи союзників по НАТО, щоб запобігти ескалації конфлікту.

У жовтні стало відомо, що Туреччина, Румунія та Болгарія можуть створити підрозділ для розмінування Чорного моря і опрацьовують деталі. Обʼєднані сили з розмінування морських мін не є операцією НАТО, вони стануть першим спільним зусиллям союзників на Чорному морі з початку вторгнення РФ в Україну.

28 грудня у Чорному морі стався підрив на ворожій морській міні цивільного судна під прапором Панами. Балкер прямував під завантаження зерном до одного з дунайських портів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *