Туреччина купує вугілля, що видобувається в окупованих Донецькій і Луганській областях – Reuters

Вугілля, видобуте на окупованих Росією територіях України, цього року експортувалося до Туреччини, яка є членом НАТО. Про це пише Reuters з посиланням на дані російської митниці.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • За лютий-липень 2023 року близько 160 400 т вугілля з окупованих територій Донецької та Луганської областей прибуло до Туреччини. Три виробники, зазначені в митних даних, підтвердили виданню, що вони відправляли вугілля з двох регіонів до Туреччини протягом цього періоду.
  • Дані постачальника комерційної торгової інформації, отримані Reuters, свідчать, що вугілля щонайменше від десяти виробників надходило до Туреччини в період із лютого до липня. 
  • За даними статистики, Туреччина була найбільшим експортним напрямом вугілля з окупованих регіонів України – на її частку припало 95% постачань за цей період.

Контекст

Туреччина на відміну від США та ЄС, не обмежувала торгівлю з Росією чи окупованими нею територіями України. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Туреччина – член НАТО, який підтримує зусилля Києва щодо відсічі агресії РФ – неодноразово заявляла, що визнає територіальну цілісність України. 

Також Анкара відіграла важливу роль у посередництві угоди між воюючими країнами, яка дозволяла експорт українського зерна через Чорне море, зазначило видання.

У війні РФ проти України «на горизонті немає обнадійливої перспективи досягнення миру», сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, коментуючи переговори з російським диктатором Володимиром Путіним у Сочі 4 вересня. Турецький лідер додав, що продовжуватиме дипломатичні зусилля.

«Ми сподіваємося, що ця війна, яка завдала шкоди двом сусідам і нашому регіону, закінчиться справедливим і міцним миром на основі міжнародного права», – зазначив він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *