Три роки умовно. Суд виніс рішення у справі про вирізання муралу Бенксі з будівлі в Гостомелі

Ірпінський міський суд визнав волонтера Сергія Довгого винним у зрізанні зі стіни зруйнованого будинку в Гостомелі графіті відомого британського художника Бенксі, пише видання «Ґрати». Його засудили до п’яти років позбавлення волі, але звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном у три роки.

Ключові факти

  • Прокуратура звинуватила Довгого у «завершеному замаху на крадіжку в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану».
  • Слідство встановило, що саме він придумав та організував зрізання графіті Бенксі. Безпосередньо зрізав скульптор та художник з Черкас Олександр Дувінський, якого Довгий запевнив, що має всі необхідні для цього дозволи. Скульптору допомагав його знайомий. Відеограф та оператор фільмували цей процес на відео, а ще троє волонтерів приїхали разом зі Дувінським і спостерігали за процесом.
  • Довгий вирішив зрізати графіті та продати його, щоб придбати автівки для Збройних сил України. За це йому загрожувало від семи до дванадцяти років ув’язнення.
  • Довгий у суді визнав себе винним та підтвердив, що уклав угоду зі слідством. Голова відділу культури Гостомельської СВА Катерина Павленко просила суд призначити йому покарання, не пов`язане із позбавленням волі. Вона також повідомила, що «спричинена матеріальна шкода була усунута в повному обсязі» та матеріальних претензій до обвинуваченого відділ культури не має. 
  • Довгого засудили його до п’яти років позбавлення волі, але звільнили від відбування покарання з іспитовим строком у три роки.
  • Суд врахував, що він не притягувався до того до кримінальної чи адміністративної відповідальності, має на утриманні матір похилого віку, як волонтер допомагає ЗСУ та громадянам.
  • Також суддя стягнула з Довгого 13 592 грн за мистецтвознавчу експертизу, та зобов’язала його з’являтися до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну місця роботи або навчання.

Контекст

Раніше Бенксі підтвердив, що створив сім муралів у різних містах України, включно з Києвом, Ірпенем, Гостомелем і Бородянкою. Поява в Україні муралів Бенксі спричинила хвилю обговорень в культурній спільноті. Так, артменеджерка Катя Тейлор називала ці малюнки жестом підтримки українців.

Ціна за мурали Бенксі на Київщині дуже висока, оцінював артдилер Ігор Абрамович. Початкова сума – $1 млн, вважав він. Якщо роботи продаватимуть на великому аукціоні в Лондоні чи Нью-Йорку, щоб зібрати гроші на благодійність, вартість може сягнути $10 млн.  

2 грудня минулого року в Київській області вандали пошкодили графіті британського художника Бенксі. Жінка з бігуді у протигазі та з вогнегасником була зображена на стіні зруйнованого будинку на вулиці Проскурівській, 2 у Гостомелі. Вісьмох зловмисників затримали на місці події. Вони зняли штукатурку з будинку та перенесли малюнок на спеціально підготовлений дерев’яний лист. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *