Суд зняв арешт з lifecell

Київський апеляційний суд 16 квітня задовольнив апеляційну скаргу Turkcell щодо зняття арешту з 19,8% корпоративних прав lifecell. Про це повідомляє кореспондент Forbes із зали суду.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти 

  • Суд зняв арешт з 19,8% корпоративних прав lifecell та 100% Paycell. Чи зняли арешт з третього активу Turkcell – оператора веж UkrTower – стане відомо з ухвали суду, яка буде опублікована 23 квітня.
  • «Зняття арешту дає власнику можливість на свій розсуд розпоряджатися своїм майном. Далі слово за Антимонопольним комітетом, який має надати згоду (на укладання угоди з продажу, – ред.)», – сказав Forbes представник Turckcell Максим Шевердін.
  • Перше засідання у цій справі мало відбутися 9 квітня, але тоді Київський апеляційний суд переніс розгляд апеляції на 16 квітня. 
  • Без зняття арешту з 19,8% корпоративних прав lifecell і 100% корпоративних прав UkrTower угода з продажу турецьких активів Turkcell французькому мільярдеру Ксав’є Ньєлю за $525 млн не відбудеться, казав в інтерв’ю Forbes СЕО «Датагруп-Volia» Михайло Шелемба. «16 квітня вирішується доля $1,5 млрд інвестицій, в які входять сума угоди та інвестиційні зобов’язання на п’ять років», – казав він.

Контекст 

У жовтні 2023-го Шевченківський суд Києва арештував корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. 

Серед них – третій за розміром оператор lifecell та інші активи турецького Turkcell (ТОВ «Пейселл» і ТОВ «Укртауер»). За тиждень суд виправив ухвалу і зменшив арештовану частку lifecell зі 100% до 19,8%.

lifecell на 100% належить Turkcell. Це публічна компанія, що вільно торгується на Стамбульській та Нью-Йоркській фондовій біржах, 54% належать приватним акціонерам. Ще 26,2% Turkcell володіє Фонд добробуту Турецької Республіки (TWF). Решта 19,8% – власність люксембурзької компанії IMTIS Holdings S.à.r.l, а вже нею повністю володіє нідерландська LetterOne, йдеться у вересневому звіті для акціонерів Turkcell. Серед бенефіціарів LetterOne – Фрідман, Косогов й Авен. 

«Він (Фрідман, – Forbes) не має повноважень ухвалювати рішення навіть у межах Turkcell. За весь час ми не виплатили жодної копійки дивідендів ні Turkcell, ні компанії Фрідмана», – казав Forbes CEO lifecell Ісмет Язиджи.

7 березня 2024-го Turkcell подав апеляцію щодо рішення про арешт 19,8% корпоративних прав ТОВ «Лайфселл» і 100% корпоративних прав ТОВ «Укртауер» та ТОВ «Пейселл». Перше засідання перенесли. 

8 квітня інвесткомпанія NJJ Holding французького мільярдера Ксав’є Ньєля оголосила про плани злиття lifecell та провайдера домашнього інтернету «Датагруп-Volia». Заявку на придбання lifecell та ще двох українських активів турецької Turkcell Антимонопольний комітет (АМКУ) розглядає понад три місяці.

Потенційно придбання lifecell буде одним із найбільших M&A в Україні за останнє десятиріччя. Ньєль готовий заплатити за українські активи $525 млн. Також у березні АМКУ дозволив Ньєлю придбати «Датагруп-Volia». Сума угоди може бути $120 млн, писав раніше Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *