Суд відправив Ігоря Мазепу під варту з правом внесення застави у 350 млн грн

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід засновнику інвесткомпанії Concorde Capital Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою із альтернативою у вигляді застави у 350 млн грн. Про це повідомив кореспондент Forbes із залу суду.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • Суд задовольнив клопотання прокурора частково, Мазепі обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 28 лютого із можливістю внесення 349,7 млн грн застави.
  • Після оголошення судового рішення Мазепа заявив, що і прокуратура, і ДБР зробили крок до «небезпечного прецеденту».
  • «Це дуже сильно підриває довіру внутрішніх інвесторів, а коли немає довіри внутрішніх бізнесменів і підприємців до того, що трапляється в країні, то ми ніколи не зможемо побудувати вільну і процвітаючу країну», – сказав Мазепа.
  • За словами бізнесмена, до рішення суду він ставиться «нейтрально» і до понеділка, 22 січня, вирішить із адвокатами чи вносити заставу.
  • «Звісно, ми будемо подавати апеляцію», – додав Мазепа.
  • Прокурор Євген Сльота заявив, що рішення суду відповідає правопорушенню. «Суд погодився з обгрунтованістю підозри і наявними ризиками (сторона обвинувачення під час засідання вказувала, що Мазепа може переховуватися, тиснути на свідків, використовувати свої фінансові можливості та звʼязки і вчиняти нові правопорушення, — Forbes), я вважаю рішення адекватним правопорушенню», – сказав він.
  • Водночас адвокат Мазепи Тарас Пошиванюк, заявив сторону захисту обурило рішення суду, розмір застави у 350 млн грн при збитках 7 млн грн він вважає неспівмірним.
  • Також, за словами адвоката, суд не взяв до уваги, що 15-20 осіб висловили бажання взяти Ігоря Мазепу на поруки, фактично усунувшись від цього питання, хоча відповідні особи подали заяви у канцелярію (під час засідання суддя сказав, що не отримував клопотань про ці заяви, – Forbes).
  • «Взагалі поведінка головуючого (суддя Євген Хайнацький – Forbes) була дивною: суд не досліджував доводи сторін, була пропущена стадія дебатів. Ми будемо подавати апеляцію та думати над внесенням застави. Апеляцію можна подати найближчого робочого дня, тобто в понеділок», – сказав адвокат.
  • 20 січня брата Ігоря Мазепи — Юрія, який є одним із чотирьох затриманих у справі, суд відправив під варту з альтернативою застави 44 млн грн, повідомив Суспільному адвокат Артем Крикун-Труш.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а у компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. В Офісі генпрокурора зазначили, що засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники схеми з використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

У Concorde Capital повідомили, що правоохорнці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави.

Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв». У коментарі на своїй сторінці у Facebook Мазепа зазначив, що із «російського сліду» в цій справі – хіба що деякі російські слова, «які я почув при затриманні». 

Він підтвердив, що підозра стосується виділення земельної ділянки на 2,4 га, що нібито завдало збитків державі на 7 млн грн. «Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав», – написав Мазепа. Відносно застави він наголосив, що «з цифрами у прокурорів біда». 

У коментарі журналістам в залі суду Мазепа повідомив, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця, затримання бізнесмен повʼязує із своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху «Маніфест 42».

Детальніше про справу Мазепи – у матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *