Структурні маяки МВФ і ЄС. Як Україна виконує умови головних кредиторів

Україна переважно вчасно виконує умови програм МВФ (EFF) та макрофінансової допомоги ЄС. За 9 місяців роботи програми МВФ зроблено потрібні кроки по 16 з 23 структурних маяків МВФ та вісім з 20 умов за програмою ЄС. Країна не виконала або пропустила дедлайн за шістьма маяками МВФ та трьома зобов’язаннями ЄС. Про це свідчать результати моніторингу консорціуму українських аналітичних центрів RRR4U.

Ключові факти

  • Найбільш проблемними моментами виконання програми МВФ залишаються два завдання у фіскальній політиці: повернення програми доступних кредитів «5-7-9» до підтримки саме малого та середнього бізнесу, а також розробка планів реформ податкової та митної служб. 
  • Дедлайни за цими маяками минули у вересні та жовтні відповідно, але вони досі не виконані. Також низку маяків Україна виконала зі запізненням, зазначено в коментарі RRR4U.
  • У програмі ЄС Україна прострочила зобов’язання в сферах ефективного врядування та енергетики: досі не впроваджено норми закону про адмінпроцедуру, а також немає Плану заходів із відновлення енергетичної інфраструктури з урахуванням цілей переходу до зеленої енергетики. Водночас успішно виконано зобов’язання з поліпшення роботи газової сфери.
  • Дотримуватися строків та домовленостей ще більш важливо напередодні оновлення меморандуму з МВФ після другого перегляду програми. Щоб отримати позику в грудні, треба виконати все, що заборгували. Консорціум RRR4U очікує, що дедлайни будуть більш чіткими в 2024 році при отриманні допомоги від ЄС після запуску нової програми підтримки Ukraine Facility, на яку очікують уже з початку наступного року.

Україна переважно вчасно виконує структурні маяки МВФ та ЄС, але є борги. Аналітики назвали проблемні напрямки /Фото 1

Контекст

Чотирирічна програма МВФ для України стартувала 3 квітня, коли Мінфін отримав транш від Фонду у $2,7 млрд. Цьому передував майже рік складних дискусій. Ще влітку 2022-го переважна більшість співробітників Фонду категорично відкидали можливість програми для України, що перебуває в стані війни, розповідав у липневому інтервʼю Forbes заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован.

У червні Україна успішно пройшла перший перегляд програми, отримавши другий транш на $900 млн. Така ж сума очікується й у разі успішного завершення поточних дискусій. Відповідне засідання Ради директорів МВФ, де ухвалюватимуть остаточне рішення, ймовірно, відбудеться наприкінці листопада чи в грудні, прогнозував у розмові з Forbes Рашкован. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Співпраця з міжнародними партнерами є критично важливою для України, оскільки внутрішніх надходжень до бюджету вистачає лише на фінансування оборони та безпеки.

ЄС, МВФ та інші партнери готові допомагати. Їхня глобальна мета – створити передумови для економічного розвитку та зростання України. Для цього в меморандумах про позики містяться структурні маяки (МВФ) та зобов’язання (ЄС). Це зміни, які Україна має зробити для досягнення макроекономічної стійкості та зростання.

Виконання зобовʼязань сприятиме підвищенню довіри не тільки з боку МВФ та ЄС, але й усіх міжнародних партнерів та іноземного бізнесу.

Перший щоквартальний випуск моніторингу виконання Україною умов ключових міжнародних програм фінансування з МВФ та ЄС від Консорціуму RRR4U підготовлений за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження».

RRR4U (Resilience, Reconstruction and Relief for Ukraine) – консорціум чотирьох українських організацій громадянського суспільства: Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, Інститут аналітики та адвокації та DiXi Group. Моніторинг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *