США запровадили санкції проти криптооператорів за допомогу Росії в обході санкцій

Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти організацій та осіб у Росії та інших країнах, які допомагали Кремлю проводити незаконні фінансові операції на крипторинках та обходити обмеження. Про це йдеться в повідомленні Офісу контролю за іноземними активами Мінфіну (OFAC).

Ключові факти

  • Санкції запроваджено проти 13 організацій, а також двох фізосіб, які розробляють або пропонують послуги у віртуальних активах та дозволяють ухилятися від санкцій США.
  • Під обмеження потрапили російські компанії, які співпрацюють із російськими банками: B-Crypto, «Системи розподіленого реєстру», «Лайтхаус», «Центр розробки електронних платіжних засобів» і «Атомайз».
  • До списку внесено також оператора платформи «Мастерчейн» («Система розподіленого реєстру»). Його засновники – банк ВТБ, Газпромбанк, Московська біржа, Промсвязьбанк, Національна система платіжних карток (НСПК) та Асоціація «Фінтех».
  • Серед іноземних компаній, які потрапили під санкції, зокрема, Tokentrust Holdings Ltd. (Кіпр), Bitfingroup OÜ (Естонія), Crypto Explorer (ОАЕ).
  • Зазначається, що принаймні п’ять організацій контролюються особами, проти яких уже були введені санкції США раніше.

Контекст

Загроза введення США санкцій проти фінансових компаній, які ведуть бізнес із РФ, вже вдарила по турецько-російській торгівлі, порушивши або загальмувавши деякі платежі як за російську нафту, так і за турецький експорт.

Зокрема, турецький термінал Дертйол, який у 2023 році прийняв рекордні обсяги російської нафти, більше не прийматиме вантажі з Росії через посилення санкцій з боку США.

Дубайські банки також почали згортати бізнес із росіянами. Після запровадження західних санкцій за вторгнення в Україну Дубай став одним із головних каналів звʼязку із зовнішнім світом для російського бізнесу та олігархів. Головний державний банк Emirates NBD почав обслуговувати торгівлю російською нафтою у великих обсягах і відкрив підрозділ роботи з заможними росіянами, які шукають притулку для своїх капіталів. Але в останні місяці США почали чинити сильний тиск на ОАЕ, тому Emirates NBD закрив російський підрозділ і багато російських рахунків.

Китайський Kunlyn Bank, що контролюється національною нафтогазовою корпорацією (CNPC), повідомив своїм клієнтам, що з 29 березня повністю припиняє обробляти платежі з Росії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *