США запровадили новий пакет санкцій за підтримку ВПК Росії

Мінфін США оголосив черговий пакет санкцій проти російських бізнесменів, посадовців і компаній, причетних до військово-промислового комплексу Росії. Загалом у списку – майже сотня фізосіб та підприємств з РФ та близько 150 з інших країн.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Під персональні санкції потрапили президент АТ «Трансмашхолдинг» Андрій Бокарєв, засновник АТ «Уральська гірничо-металургійна компанія» Іскандар Махмудов та його син Джахангір, засновник Російської мідної компанії Ігор Алтушкін, заступник міністра оборони Олексій Криворучко, головний конструктор авіаційного двигунобудівного науково-технічного комплексу «Союз» й член ради директорів Балашихинського літейно-механічного заводу Мкртич Окроян.
  • До списку санкцій потрапили «Росавтодор», «АвтоВАЗ», «Москвич», «Трансмашхолдинг», НВО «Сатурн», автовиробник «Соллерс», банк «Ак Барс», інвестиційна компанія A1, що входить до складу «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана та партнерів.
  • Також США запровадили обмеження проти 150 закордонних компаній та фізосіб за допомогу в обході антиросійських санкцій.
  • До списку потрапили, зокрема, дві фінські компанії Luminor та Siberica, а також їхні французькі та естонські представники. Обмеження проти них запроваджені за постачання до Росії електроніки подвійного призначення, включаючи камери для безпілотників, високопродуктивні оптичні фільтри та літієві батареї.
  • Також до переліку потрапили турецькі компанії: Margiana Insaat Dis Ticaret та Demirci Bilisim Ticaret Sanayi – за постачання товарів подвійного призначення російським компаніям; Denkar Ship Construction – за надання послуг з ремонту суден, які, за версією США, повʼязані з російським міноборони; суднобудівна агенція ID Ship Agency та її власник Ілкер Догруйол; CTL Limited, яка є посередником, що постачає електронні компоненти американського та європейського походження компаніям у РФ.

Контекст

Євросоюз запровадив уже 11 пакетів санкцій проти Росії, сотні санкційних обмежень ввели й США з низкою інших партнерів. Та заборонені товари продовжують потрапляти в Росію, свідчать дані міжнародної торгівлі, які дослідив Forbes. 

Високотехнологічні й не лише товари Росія завозить через треті країни, кажуть опитані Forbes незалежні аналітики з країн Європи та Азії та представники міжнародної робочої групи Єрмака – Макфола щодо санкцій проти Росії. 

Статистика експорту у РФ, яку проаналізував Forbes, свідчить, що у 2022-му найбільше торговельні потоки туди наростили Туреччина, Казахстан, Вірменія, Узбекистан і Киргизстан. Паралельно з цим відбулося значне зростання експорту до цих країн із західних держав. 

Найбільшим торговельним партнером РФ є Китай, який у 2022 році наростив експорт до Росії на $8,5 млрд порівняно з 2021-м, свідчать дані UN Comtrade. Та у відсотковому вираженні це не найбільше зростання. Тут перші пʼять місць займають Туреччина, Вірменія та країни Середньої Азії. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *