Справа банку «Фінанси та Кредит». Суд Лондона відмовився розглядати позов проти Жеваго

Високий суд Лондона відмовив у розгляді позова проти українського бізнесмена Костянтина Жеваго у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит», пише Reuters. Позов проти Жеваго подала англійська компанія WWRT, мажоритарним власником акцій якої є юристка Ольга Гутовська.

Тільки 31.01 та 1.02 даруємо 800 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Вартість зі знижкою — 999 грн/рік. Оформлюйте зараз за промокодом FORBES2024. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія WWRT української юристки Ольги Гутовської подала позов до Високого суду Лондона, звинувативши Жеваго у шахрайстві. У позові ця компанія стверджувала, що бізнесмен сприяв в отриманні кредитів від банку «Фінанси та Кредит» для підконтрольних йому компаній.
  • Жеваго неодноразово заперечував будь-які правопорушення і стверджував, що будь-яка справа, яка стосується шахрайства, не повинна розглядатися в Лондоні.
  • Суддя Річард Джейкобс підтримав позицію українського бізнесмена своїм письмовим рішенням, винесеним у пʼятницю. Це рішення є перемогою 50-річного Жеваго.
  • У 2021 році Суд Лондона вже не визнавав свою юрисдикцію у позові Фонду гарантування вкладів фізосіб та банку «Фінанси та Кредит» проти Жеваго, повідомляла пресслужба Фонду. Англійський суд зазначав, що не має юрисдикції для розгляду цієї справи, оскільки «вбачає проблему в необхідності застосування українського законодавства, у якому він не є експертом».

Контекст

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». У липні 2021 року за запитом ДБР фігуранта справи було оголошено в розшук за лінією Інтерполу.

Наприкінці грудня 2022-го французькі правоохоронці затримали Жеваго в одному з готелів Куршевеля. 28 грудня минулого року суд французького міста Шамбері обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, а 5 січня погодився випустити Жеваго під заставу в розмірі €1 млн за умови, що він здасть паспорти й реєструватиметься в поліції тричі на тиждень.

7 березня 2023 року Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Адвокати бізнесмена повідомляли про численні порушення прав підозрюваного у вище згаданій справі. Зокрема, про недопуcк захисників у кримінальному провадженні, здійснення безпідставного розшуку, недопуск Костянтина Жеваго до дачі показів, ненадання матеріалів досудового розслідування та інші порушення.

У листопаді Верховний суд Франції в Парижі відмовив у задоволенні запиту української сторони про екстрадицію Жеваго за звинуваченнями у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *