Споживчі ціни в Україні у серпні знизилися на 1,4% – Держстат

В Україні у серпні зафіксовано дефляцію на рівні 1,4% після 0,6% у липні. У річному вимірі за підсумками серпня інфляція сповільнилася до 8,6% з 11,3% у липні, йдеться у повідомленні Державної служби статистики 8 вересня. 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Базова інфляція у серпні другий місяць поспіль зафіксована на нульовому рівні, з початку року – 3,2%.
  • На споживчому ринку в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 3,7%. Найбільше (на 37,6%) подешевшали овочі. 
  • На 4,2–0,1% знизилися ціни на фрукти, продукти переробки зернових, масло, соняшникову олію, сири, яйця. Водночас на 2–0,5% зросли ціни на цукор, сало, м’ясо та м’ясопродукти, хліб, кисломолочну продукцію, безалкогольні напої. 
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,8%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 2,3%, зокрема взуття – на 2,8%, одяг – на 1,8%.
  • Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,3% відбулося в основному через підвищення цін на оренду житла на 2,3%.
  • Ціни на транспорт зросли на 3% переважно через подорожчання палива та мастил на 7,4%. 

Контекст

Попри продовження війни, у 2023 році ціни в Україні зростають значно повільніше за всі прогнози. У липні інфляція уповільнилася до 11,3%, тоді як Нацбанк у січні прогнозував на кінець другого кварталу 18,7%, стільки ж – і на кінець року. 

Значно нижча за прогнози інфляція несе новий ризик: це може призвести до відчутних втрат державного бюджету через менші обсяги податків, йдеться у бюджетному барометрі Київської школи економіки (KSE). При підготовці бюджету на цей рік уряд заклав прогноз у 28,4% інфляції на кінець грудня. У реальності вона вже більш ніж удвічі менша. 

Чому низька інфляція створює проблеми з наповненням бюджету і що з цим робити, читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *