Список найбільших власників вітроелектростанцій в Україні. Інфографіка

ДТЕК ВДЕ Ріната Ахметова займає 32% ринку вітрогенерації, якщо враховувати окуповані вітряки. За нею – «Віндкрафт Україна» шведського бізнесмена Карла Стурена з часткою 17,5%. Трійку лідерів замикають «Вітропарки України» Едуарда Мкртчана, йдеться у тексті Forbes. Хто ще у списку найбільших?

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • ДТЕК ВДЕ із вітропарками потужністю 612 МВт займає найбільшу частку на ринку вітрогенерації – 32%. Водночас 498 МВт, або понад 80% вітряків компанії, залишилися на окупованих територіях.
  • Якщо врахувати тільки вітряки на підконтрольній Україні території, то перше місце у компанії «Вітропарки України» Едуарда Мкртчана із ВЕС потужністю 307,2 МВт. Це 28% усіх потужностей вітропарків на підконтрольній українському уряду території. В окупації залишилось 138 МВт вітрогенерації, або 45% ВЕС компанії.
  • Усі вітряки компанії «Віндкрафт Україна» шведського бізнесмена і колишнього співвласника компанії «Чумак» Карла Стурена – на окупованій території. У такій самій ситуації ще дві компанії: Emergy з потужністю 248 МВт і EuroCape з 98 МВт.
  • Elementum Energy і Еко-Оптіма займають близько 5% ринку вітрогенерації кожна. Обидві компанії добудували нові вітропарки під час повномасштабної війни: Elementum Energy – потужністю 60,5 МВт, Eco Optima – 54,6 МВт. Вітряки цих компаній не потрапили під окупацію.
  • «Южне Енерджі» з ВЕС потужністю 76,5 МВт займає 4% ринку. Якщо враховувати тільки вітряки на підконтрольній території – майже 13%.
  • Турецька компанія «Гюріш» володіє 33 МВт вітрогенерації та займає до 2% ринку.

Найбільші власники вітряків в Україні у 2023-му /інфографіка Анастасія Решетнік

Найбільші власники вітряків в Україні у 2023-му Фото інфографіка Анастасія Решетнік

Контекст

Через російську навалу в окупації опинилися майже 80% вітрогенеруючих потужностей. Попри це 2023 рік – третій в історії України за обсягом збудованих вітряків – 230 МВт. Більше було лише у 2019-му (637 МВт) та у 2021 році (358,9 МВт). Нові вітропарки будували три енергокомпанії: ДТЕК ВДЕ, Elementum Energy, Еко-Оптіма.

У 2024-2025 роках потужність вітрогенерації може зрости на 896 МВт. Найбільша паливна компанія України ОККО Віталія Антонова планує побудувати вітропарк потужністю 150 МВт, а виробник курятини «МХП» Юрія Косюка – потужністю 60 МВт.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *