SpaceX Ілона Маска виведе на орбіту європейські супутники Galileo

Американська аерокосмічна компанія SpaceX уклала угоду про запуск щонайменше чотирьох європейських супутників Galileo у 2024 році, пише The Wall Street Journal.

Ключові факти

  • SpaceX і Європейське космічне агентство підписали угоду про два запуски супутників у 2024 році, повідомив директор з навігації ЄКА Хав’єр Бенедікто. За його словами, угода передбачає, що в рамках місії компанія Ілона Маска виведе по два флагманські супутники Galileo.
  • Супутники планують доставити на орбіту на ракеті Falcon 9 з території США.
  • Остаточно схвалити угоду ще мають Єврокомісія та всі держави-члени ЄС. Джерела видання очікують, що це відбудеться до кінця цього року.

Galileo

Galileo – це глобальна супутникова система навігації, розроблена ЄС і Європейським космічним агентством. Galileo розпочала свою діяльність у 2016 році. На момент запуску, крім країн ЄС, в проєкті брали участь Китай, Ізраїль, Південна Корея та Україна. Загальні витрати оцінювалися приблизно в €10 млрд.

Наразі налічується 26 супутників на орбіті. Для повного розгортання системи необхідно 30 супутників.

Galileo здатна забезпечувати точність позиціонування до 1 метра в режимі відкритого доступу та до 20 сантиметрів у режимі з підвищеною точністю.

Розробники запевняли, що їхня система буде точнішою, ніж GPS, і забезпечить європейцям незалежність від американської GPS, російської Глонас і перспективної китайської Compass.

Galileo використовується в різних галузях, зокрема в транспорті, сільському господарстві, будівництві, а також у пошуково-рятувальних операціях.

Читати більше Згорнути

Контекст

Наприкінці вересня SpaceX отримала перший контракт від Космічних сил США на надання налаштованого супутникового звʼязку для військових у рамках програми Starshield. Угода з максимальною сумою в $70 млн передбачає наскрізне обслуговування Starshield через Starlink, користувацькі термінали, допоміжне обладнання, керування мережею та інші послуги.

Минулого тижня Міністерство звʼязку Ізраїлю повідомило, що веде переговори з SpaceX про підключення інтернет-сервісів Starlink для посилення звʼязку у воєнний час напередодні очікуваної наземної операції у секторі Гази. Цей крок має забезпечити міста на лінії фронту безперервним інтернет-звʼязком. У міністерстві пояснили, що Starlink слугуватиме резервним варіантом на випадок, якщо інші системи будуть виведені з ладу.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *