Словаччина вважає цілком прийнятною запропоновану Україною систему контролю імпорту зерна

Словаччина вважає цілком прийнятною запропоновану Україною систему контролю імпорту українського зерна. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики з посиланням на слова міністра сільського господарства та розвитку села Словацької Республіки Йозефа Біреша.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Міністр аграрної політики Микола Сольський 20 вересня провів чергову онлайн-зустріч зі словацьким колегою Йозефом Бірешем, на якій обговорили, зокрема, запропонований Україною Єврокомісії план дій щодо експорту української сільськогосподарської продукції.
  • Біреш зазначив, що Словаччина з початку повномасштабного вторгнення Росії активно допомагає Україні, зокрема аграрному сектору. 
  • За його словами, важливе двостороннє порозуміння в питанні експорту сільгосппродукції. Словаччина вже вивчає український план дій і вважає його таким, що може бути прийнятним, наголосив він.
  • Сольський подякував колезі за підтримку Словаччиною України. Міністри домовилися якомога швидше доопрацювати план, а також координувати ситуацію і зберігати конструктивні відносини між країнами.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

18 вересня Україна представила Єврокомісії план з обмеження експорту сільгосппродукції, який мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту, проте держави-члени ЄС, що межують з Україною, відкинули пропозиції Києва.

Крім того, після заяв про те, що Україна позиватиметься до СОТ про порушення її прав, Польща, Угорщина та Словаччина відмовилися від участі у платформі щодо експорту української аграрної продукції. 

Пізніше Мінекономіки повідомило, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

19 вересня премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що український уряд запропонував ЄС та країнам-сусідам – Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині – компроміс щодо експорту агропродукції. За його словами, у разі відмови уряд ухвалить рішення про заборону імпорту низки товарів із цих країн.

Україна, Єврокомісія та держави-сусіди, які не скасували заборону на ввезення української агропродукції, зараз працюють над досягненням компромісного рішення, повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка в ефірі національного телемарафону. Він сподівається, що рішення буде знайдено вже цього тижня.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *