Словаччина дозволить Україні купувати зброю у словацького бізнесу

Україна та Словаччина узгодили з низку питань. Зокрема, уряд цієї країни не буде блокувати купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль після зустрічі з премʼєр-міністром Словаччини Робертом Фіцо в Ужгороді.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • Уряд Словаччини не блокуватиме купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу.
  • Країни співпрацюватимуть у питанні поставок з боку словацької компанії техніки для зведення оборонних рубежів.
  • Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні €50 млрд з боку ЄС.
  • «Прем’єр Фіцо запевнив мене у повній підтримці євроінтеграційних прагнень України. Україна та Словаччина продовжать плідну співпрацю заради безпеки та процвітання наших країн», – заявив Шмигаль.
  • За підсумками зустрічі очільники урядів підписали спільну заяву. 

Словаччина не блокуватиме купівлю Україною зброї у словацького бізнесу. Шмигаль розповів про результати зустрічі з Фіцо /Фото 1

Роберт Фіцо і Денис Шмигаль. Фото: пресслужба уряду

Контекст

Словаччина з початку великої війни надала Україні суттєву військову допомогу. У квітні 2022 року, коли це було украй необхідно – систему ППО С-300. Передала всі свої 13 літаків МіГ. А також поставляла гаубиці та гелікоптери. 

Після перемоги на виборах проросійської партії Smer-SD, її лідер Роберт Фіцо заявив, що скоротить підтримку України.

4 грудня під час телефонної розмови зі Шмигалем, Фіцо заявив, що Братислава не буде постачати Києву зброю з державних складів та армії, і він «не вірить у військове вирішення конфлікту в Україні, оскільки це лише призведе до непотрібного кровопролиття без результатів».

Раніше Фіцо відмовився затверджувати чотирнадцятий пакет військової допомоги Україні на суму €40,3 млн, який схвалило попереднє керівництво Міністерства оборони.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *