Скільки Україна заборгувала МВФ

Україна за тиждень повністю розрахується перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою stand-by 2018 року, виплативши еквівалент $166 млн за поточним курсом. На це звернув увагу економіст Олексій Блінов.

Ключові факти

  • Виплата буде здійснена виключно за рахунок золото-валютних резервів (ЗВР), без обтяження державних фінансів, зазначив економіст. 
  • На початок 2024 року борг України перед МВФ становитиме $11,85 млрд
  • Ефективна ставка для цього боргу наразі становить 7% річних.
  • Блінов також назвав ще одну визначну віху: перекладення боргового тягаря перед МВФ на державний бюджет. Якщо старі програми фінансувалися переважно ЗВР, то починаючи з пандемії 2020-го гроші від МВФ брав виключно Мінфін, пояснив експерт. 
  • У 2023 році загальна сума повернення кредитів МВФ становила $2,6 млрд і розподілялася між НБУ та Мінфіном як 64:36. У 2024-му належні до сплати $2,4 млрд розподілятимуться вже як 40:60. І надалі частка Мінфіну у виплатах буде тільки зростати, зазначив економіст.

Україна за тиждень повністю розрахується з МВФ за програмою stand-by 2018 року /Фото 1

Контекст

Наприкінці 2018 року Рада директорів МВФ схвалила програму підтримки економічної політики (stand-by arrangement, SBA) на суму $3,9 млрд і перший кредитний транш на $1,4 млрд. Його отримання дало Україні можливість залучити іншу міжнародну фінансову підтримку. 18 грудня 2018 року Україна отримала фінансову гарантію на суму $750 млн від Світового банку, за якою 27 грудня залучила кредит у розмірі €349,3 млн, наданий Deutsche Bank. 

З початку співробітництва в середині 1990-х Україна та МВФ уклали кредитних угод на понад $70 млрд. За останні 20 років країна не змогла виконати жодної з шести програм Фонду. Загалом із цієї суми українські уряди різних років отримали лише половину.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *