Що відбувається на фармринку України – дослідження «Дарниці»

Фармацевтичний ринок України попри війну відновлюється: зростають продажі ліків, на ринку збільшується частка продукції українського виробництва, фармкомпанії розширюють географію експорту. Компанія «Дарниця» визначила головні тенденції на ринку.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Продажі ліків у першому півріччі 2023 року порівняно з тим самим періодом минулого зросли на 23% у грошовому вираженні. Як зазначають в «Дарниці», з березня продажі щомісяця зростають майже на чверть відносно минулорічних показників. 

Українська фарма під час війни. «Дарниця» назвала головні тенденції на ринку /Фото 1

  • Відновленню ринку з-поміж іншого сприяло збільшення кількості працюючих аптек. Впродовж першого півріччя в країні додалося 336 працюючих аптек, йдеться у пресрелізі компанії.
  • За результатами першого півріччя 2023 року, 63,4% ліків на ринку – українського виробництва. Оскільки українські ліки здебільшого дешевші за іноземні, їх частка у грошовому вираженні становить 37,0%, тоді як у натуральному – 63,4%. На сьогодні 7 з 10 найбільших за обсягами продажів фармацевтичних компаній – українські. 

Українська фарма під час війни. «Дарниця» назвала головні тенденції на ринку /Фото 2

  • У 2022 році українські фармацевтичні компанії припинили експорт ліків до РФ та Білорусі, що були найбільшими експортними ринками. Попри це, компаніям вдалося вийти на нові ринки та збільшити експорт у 2023 році. За підсумками першого півріччя українські виробники експортували продукції на $128,4 млн в порівнянні з $102,9 млн за аналогічний період минулого року.

Українська фарма під час війни. «Дарниця» назвала головні тенденції на ринку /Фото 3

  • У першому півріччі 2023 року Україна найбільше експортувала ліків до Узбекистану ($22,3 млн), Литви ($14,7 млн), Казахстану ($13 млн) та Грузії ($12,6 млн).

Українська фарма під час війни. «Дарниця» назвала головні тенденції на ринку /Фото 4

Контекст

Фармацевтична компанія «Дарниця» заснована в 1930 році. Стратегічні напрямки розвитку портфеля – кардіологія, неврологія, розв’язання проблем болю. 

Фармкомпанія випускає ліки близько 200 брендів у 15 різних формах – у вигляді таблеток, розчинів, крапель, порошків тощо. У 2021 році «Дарниця» виробила майже 19 млн ампул, близько 9 млн упаковок інфузійних розчинів та більш ніж 134,5 млн упаковок таблеток.

У січні 2022-го Forbes оцінив вартість «Дарниці» у $400 млн. У березні минулого року її виробництво скоротилось на 40%, у квітні вийшла на довоєнні обʼєми. Навіть довелось розконсервувати окремі виробничі лінії, тому що запит на ампули зріс, заявляли в компанії

Останні два роки «Дарниця» була гравцем №2. Основний конкурент, «Фармак» Філі Жебровської, ще у 2020 році мав виторг більш як удвічі більший – 7,4 млрд грн проти 3,6 млрд. 

Відомі ринкові частки конкурентів у роздрібних продажах, на які припадає близько 90% усього доходу найбільших українських фармвиробників. «Фармак» завершив передвоєнний рік, контролюючи 5,89% роздрібного ринку медичних препаратів, у «Дарниці» було 3,84%, за даними дослідницької компанії Proxima Research. В третьому кварталі цього року розрив значно зменшився. «Фармак» завершив його з часткою 5,25%, «Дарниця» – 5,21%.

«Дарниці» вдалося збільшити гривневий виторг, як порівняти з дев’ятьма місяцями минулого року, роздрібні продажі зросли на 16,3%, говорить Обрізан. Але в кількості проданих упаковок компанія просіла на 13%, впала і в доларі. 

Завоювання ринкової частки відбувалося на тлі драматичних подій для української фарми. З лютого фармринок скоротився в натуральному вираженні на третину. Причин кілька: тимчасова окупація території, виїзд мільйонів українок із дітьми за кордон, а саме жінки є основними покупцями ліків, плюс великий обсяг медичної гуманітарної допомоги. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *