ШІ підвищує ефективність розробників на 45% – SoftServe

Використання генеративного штучного інтелекту може підвищити продуктивність роботи команд розробників до 45%, йдеться у дослідженні IT-компанії SoftServe. В компанії підкреслюють, що попри позитивні результати дослідження генеративний ШІ поки не зможе замінити людину. 

Ключові факти 

  • За даними дослідження, інтеграція генеративного ШІ в середньому дозволяє зменшити час на виконання задач всією командою на 31%, а результативність команди може зрости на 45%. Показники приросту ефективності дещо відрізнялися залежно від професійного напрямку та виду діяльності. 
  • Зокрема, інтеграція ШІ в процес розробки вимог може підвищити продуктивність на 44%, в архітектурному дизайні ріст може складати до 39%, а прирости продуктивності в інженерів-розробників та інженерів із контролю якості сягають 48% та 62% відповідно.  
  • Наразі SoftServe працює над інтеграцією моделей генеративного ШІ в роботу виробничих команд. 

Контекст

У дослідженні компанії брали участь понад 1000 співробітників з семи країн. У досліджуваних були різні ролі, проєктний досвід, а також досвід роботи з різноманітними технологіями. 

Учасникам дали однакові завдання, які вони мали виконувати з використанням GPT 3.5/4.0 моделей (експериментальна група) та без них (контрольна група). 

Всього проведено 1500 експериментів. У SoftServe відзначили, що використання генеративного ШІ продемонструвало позитивний вплив на продуктивність працівників усіх ролей та дисциплін, які беруть участь у розробці програмного забезпечення.

У вересні цього року SoftServe заявила про створення лабораторії та почала пошуки спеціалістів у шести країнах. Напрямки роботи лабораторії – AI Discovery, AI Launchpad та AI Adoption.

За підрахунками Goldman Sachs, генеративний ШІ ставить під загрозу 300 млн робочих місць у розвинених економіках. До того чи іншого ступеня автоматизації ШІ схильні приблизно дві третини робочих місць у США та Європі. Близько 7% робітників у США зайняті на роботах, де принаймні половину їхніх завдань можна було б виконати за допомогою генеративного ШІ.

У Міжнародній організації праці прогнозують, що хоч генеративний ШІ і не візьме на себе роботу більшості людей повністю, він може боляче вдарити по зайнятості жінок. Саме вони найчастіше зайняті на канцелярській роботі, а використання ШІ найбільше вплине на діяльність, яка повʼязана з генеруванням тексту, зображень, звуків, анімації, 3D-моделей та інших даних.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *