Сенат США заборонили імпорт збагаченого урану з Росії

Сенат США ухвалив законопроєкт про заборону імпорту збагаченого урану з Росії та передав його на підпис президентові Джо Байдену, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Цей документ забороняє імпорт збагаченого урану з РФ через 90 днів після набуття законом чинності з можливістю тимчасових винятків до січня 2028 року.
  • Росія постачає до США майже чверть збагаченого урану для понад 90 комерційних реакторів, що робить її найбільшим іноземним постачальником, свідчать дані Міненерго США. Країна-агресорка заробляє на цьому близько $1 млрд на рік. 
  • Ефект від заборони на імпорт збагаченого урану з РФ займе певний час. Оператори американських атомних електростанцій зазвичай перезавантажують реактори кожні 18-24 місяці, а закупівлі палива обговорюються заздалегідь. 
  • Це означає, що більшість, але не всі енергокомпанії вже накопичили достатню кількість урану, щоб підтримувати роботу своїх реакторів принаймні протягом наступних кількох років, пояснило видання.
  • Заміщення поставок з Росії може призвести до зростання вартості збагаченого урану для США приблизно на 20%, зазначає видання.

Контекст

Палата представників ухвалила згаданий законопроєкт у грудні минулого року на тлі зростаючої підтримки Конгресу в питанні ізоляції Росії за агресію проти України.

Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі.

Напередодні стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена розглядає питання про заборону імпорту збагаченого російського урану. Актуальність цієї проблеми додає той факт, що $2,7 млрд, виділених Конгресом раніше цього року на підтримку вітчизняної уранової промисловості, залежать від обмежень чи заборони на збагачений російський уран, які вводяться в дію або законом, або адміністративними заходами.

Водночас міністри енергетики «Великої сімки» заявили, що їхні країни братимуть участь у багатосторонніх зусиллях щодо просування диверсифікованого ланцюжка поставок палива, вільного від впливу Росії. Також G7 має намір сприяти країнам, які прагнуть диверсифікації поставок.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *