Саудівська Аравія змирилася з періодом нижчих цін на нафту і готові нарощувати видобуток

Саудівська Аравія готова відмовитися від свого неофіційного цінового орієнтиру в $100 за барель нафти, оскільки готується збільшити видобуток, щоб не втрачати частку ринку. Про це пише Financial Times з посиланням на співрозмовників, знайомих з позицією керівництва країни.

Це може призвести до падіння доходів Росії на тлі планів країни-агресорки збільшити витрати на війну проти України на 22% у 2025 році.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Саудівська Аравія, яка є найбільшим виробником нафти в ОПЕК+, планує з 1 грудня почати збільшувати видобуток, навіть якщо це призведе до тривалого періоду нижчих цін, кажуть співрозмовники видання.
  • Щоб збалансувати бюджет, Ер-Ріяду потрібна нафта по $100 за барель. Але в королівстві порахували, що зможуть компенсувати доходи, що випадають, наприклад, за рахунок випуску держоблігацій або використання валютних резервів, зазначили джерела FT. Ер-Ріяд вирішив, що більше не хоче віддавати частку ринку іншим виробникам.
  • Згідно з планом, з грудня Саудівська Аравія збільшуватиме середньодобовий видобуток на 83 000 барелів щомісяця. В результаті до грудня 2025 року він має зрости на 1 млн барелів. Зараз королівство видобуває 8,9 млн барелів на добу.

Контекст

Середня ціна Brent становила $99 за барель у 2022 році, коли котирування злетіли через російське вторгнення в Україну. З листопада того ж року ОПЕК+ обмежувала виробництво, щоб підтримати ціну на високому рівні. Але нафта дешевшала, і у вересні 2024 року її середня ціна становила $73. 

На торгах у четвер вартість бареля Brent впала більш ніж на 2% до закриття середи, опустившись нижче $71,9.

Це може негативно вплинути на доходи бюджету Росії, чия нафта і так продається зі знижкою. На поточний рік бюджет РФ закладена ціна Urals на рівні $70 за барель. 

Але коли ціна Brent у першій половині місяця падала нижче $70, Urals торгувалася по $57–60 за барель. 

Проєкт бюджету РФ на 2025 рік передбачає збільшення витрат війну до рекордних 13,2 трлн рублів, що на 22% більше, ніж цього року. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *