САП виходить з підпорядкування Офісу генпрокурора і стає самостійною структурою

Спеціалізована антикорупційна прокуратура з 21 березня розпочинає роботу як самостійний та незалежний орган. Відповідне оголошення розміщено на офіційній вебсторінці Офісу Генерального прокурора, повідомила пресслужба органу.

Ключові факти

  • САП з 21 березня стає окремою юридичною особою публічного права. Новий орган утворений на підставі Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури» від 08.12.2023 № 3509-IX.
  • Процедура передбачає, що спеціальну прокуратуру ліквідує генпрокурор за поданням керівника САП у триденний строк з дня отримання такого подання. Прокурорів та інших працівників САП переводять за їхньою згодою на відповідні посади прокурорів і працівників САП за рішенням керівника структури й відповідно до штатного розпису.
  • Зазначається, що початок функціонування незалежної антикорупційної прокуратури не вплине на розслідування справ, які перебувають у її провадженні, чи підтримання державного обвинувачення в суді у кримінальних провадженнях, які вже слухаються у судових інстанціях.

Контекст

Посилення незалежності САП – один з маяків МВФ для отримання допомоги і рекомендацій, наданих у висновку Єврокомісією, в частині посилення боротьби з корупцією.

Кабінет Міністрів 15 вересня подав до Верховної Ради законопроєкт №10060 про посилення самостійності та незалежності САП. У першому читанні парламент ухвалив його 21 листопада, а в цілому – 8 грудня. Того ж дня його підписав президент Володимир Зеленський.

Цей закон виводить САП зі структури Офісу генпрокурора та реорганізує її в окремий орган прокуратури в загальній системі органів прокуратури зі статусом окремої юридичної особи публічного права, а також передбачає зміни процедури конкурсного добору на посади керівника, його заступників та прокурорів САП.

Водночас документ уточнює повноваження очільника САП, визначає функції та чисельність працівників цього органу, пропонує створити Спеціалізовану дисциплінарну комісію прокурорів САП та здійснювати аудит ефективності її діяльності.

Згідно з документом, на САП покладають функції нагляду за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування НАБУ, підтримувати державне обвинувачення в суді у відповідних провадженнях, представляти інтереси громадянина або держави в суді у випадках, повʼязаних із корупційними правопорушеннями тощо. У межах реалізації своїх функцій САП зможе здійснювати міжнародне співробітництво.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *