Рух «Маніфест 42» скасував попереджувальну акцію протесту після рішення РНБО

Громадський рух «Маніфест 42» скасував попереджувальну акцію протесту проти «свавілля тилових силовиків щодо бізнесу», заплановану на 1 лютого 2024 року, йдеться у заяві обʼєднання. Рішення прийнято після зустрічі представників влади з бізнесом і рішення РНБО.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти 

  • Президент України зафіксував політичну позицію щодо проблеми сумнівних з точки зору закону й суспільної моралі «маски-шоу» на українських підприємствах з боку тилових силовиків. Після цього були здійснені кроки юридичного характеру, внаслідок яких підприємець Ігор Мазепа вийшов із СІЗО, йдеться у заяві.
  • Водночас підприємці відзначили суттєві ризики, які можуть вплинути на ефективність напрацьованих рішень. «Маніфест 42» очікує від влади конкретних кроків:
  1. Залучення представників Бізнес Асоціацій до аудиту вжитих правоохоронними органами обмежувальних заходів щодо субʼєктів господарювання у кримінальних провадженнях та визначення їхньої доцільності. Якщо тилові силовики перевірятимуть самі себе, результат занадто передбачуваний, зазначили представники бізнесу;
  2. Обовʼязкове фінальне узгодження з представниками провідних Бізнес Асоціацій всіх текстів законопроєктів, які вноситимуться урядом на розгляд Верховної Ради згідно з рішенням РНБО від 23 січня 2024 року;
  3. Притягнення до відповідальності посадових осіб, які зловживаючи владою та вільним трактуванням законодавства, наносять шкоду роботі підприємств України, а також національній безпеці держави та її міжнародній репутації.

Контекст

22 січня члени економічного блоку уряду та керівництво Верховної Ради провели закриту зустріч із підприємцями. Тема зустрічі – тиск силових структур на бізнес на тлі арешту Ігоря Мазепи та обшуків в інвесткомпанії Concorde Capital, повідомили Forbes бізнесмени, які були там присутні.

Коментуючи зустріч урядовців із представниками бізнесу, президент Зеленський заявив, що всі напрацювання щодо відносин влади та бізнесу будуть спрямовані в РНБО. Так він прокоментував зустріч урядовців з представниками бізнесу.

Громадський рух «Маніфест 42» у відповідь на арешт бізнесмена Ігоря Мазепи оголосив про перехід до більш радикальних форм протесту проти «свавілля тилових силовиків щодо бізнесу». Обʼєднання анонсувало попереджувальну акцію протесту – зупинку на годину підприємств – у разі, якщо влада не відреагує на його вимоги.

23 січня президент Володимир Зеленський оголосив про рішення РНБО, яке передбачає мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *