Російська держава захопила 180 компаній загальною вартістю $11,5 млрд – британська розвідка

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російська держава захопила 180 компаній загальною вартістю близько $11,5 млрд, повідомило Міноборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Пріоритетними для Кремля були компанії з іноземним капіталом, включно з компаніями, що належать росіянам, які проживають за кордоном, зазначається у повідомленні. У такий спосіб влада РФ хоче зменшити звʼязки російської економіки із Заходом.
  • Здебільшого РФ встановлює контроль над компаніями у стратегічних галузях, таких як оборонна промисловість.
  • Перерозподіл активів відбувається на користь наближених до Кремля бізнесменів, які підтримують війну в Україні.
  • «Ця деприватизація, ймовірно, повʼязана із закликом Путіна у його посланні в лютому 2024 року до нової націоналістичної еліти, сформованої внаслідок війни в Україні», – зазначає Міноборони.
  • Збільшення витрат на оборону майже напевне збільшило фінансовий тиск на бюджет РФ поряд з економічними санкціями та відтоком капіталу з початку широкомасштабного вторгнення, вважають британські експерти.

Контекст

Після вторгнення в Україну в Росії створили підкомісію урядової комісії з контролю за здійсненням іноземних інвестицій. Вона працює під керівництвом міністра фінансів РФ Антона Силуанова і видає дозволи на укладання угод між іноземними компаніями та покупцями їхніх російських активів.

У вересні 2022 року Путін закликав російські компанії зайняти вивільнені ніші на ринку. У травні 2023 року диктатор говорив уже про активне їхнє освоєння російським бізнесом. У червні 2023-го Путін на засіданні економічного форуму в Петербурзі заявив, що вихід іноземних брендів з російського ринку «не вплинув на випуск товарів, змінився лише логотип на продукцію».

За оцінкою NYT, хвиля виходу західних компаній з ринку РФ «стала глобальним сигналом про те, що Росія – вигнанець у бізнесі». Те, як Путін відреагував на вихід західних компаній, «тільки зміцнило імідж РФ як небезпечного місця для ведення бізнесу». Як зазначає видання, навіть деякі високопоставлені російські чиновники визнають, що зниження конкуренції та іноземних інвестицій у довгостроковій перспективі зашкодить звичайним росіянам та економіці країни.

Іноземні компанії у 2022 році втратили через вихід з російського ринку понад $107 млрд у вигляді списання активів та втраченого прибутку, свідчать дані Reuters на основі аналізу звітів компаній. Обсяг збитків зріс на третину з моменту останнього підрахунку в серпні минулого року.

Загалом близько 1000 компаній вийшли з російського ринку після початку повномасштабного вторгнення. Після так званих президентських виборів у березні цього року Путін отримав оновлений мандат на подальшу ізоляцію від Заходу, зокрема шляхом додаткових конфіскацій активів і політичного тиску.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *