Росіяни успішно вивозять крадене українське збіжжя в обхід санкцій

Створена росіянами держкомпанія лише за 2023 рік вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 000 т зерна на $46 млн. Крадене українське збіжжя вивозять у Туреччину, Лівію та Ізраїль, а причетні до цього також європейські компанії, пише NGL.media з посиланням на російські експортні дані.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росіяни створили в окупованому Мелітополі державне підприємство «Государственный зерновой оператор» (надалі – ГЗО). Ця компанія захопила більшість угідь, зернових комплексів і сільгосптехніки на окупованій частині Запорізької області.
  • На початку 2023 року це підприємство підпало під санкції США, пізніше санкції наклала Україна та Велика Британія. Проте, ГЗО успішно обходить ці обмеження, використовуючи для торгівлі на міжнародних ринках компанії-прокладки, з’ясували журналісти NGL.media.
  • Діючі під «парасолькою» ГЗО російські компанії-прокладки – «Агрогруп», «Самсон», «Тезорі Делла Терра», «Глобал Трейд» та «Женіді Груп» – потрібні для маскування. Саме з цими компаніями міжнародні покупці укладають договори про закупівлю збіжжя, що дає їм можливість у подальшому стверджувати, що безпосередньо у ГЗО вони нічого не купували. Використовуючи посередників, ГЗО додатково маскує українське походження зерна, зазначило видання.
  • Компанією «Агрогруп» керує Алєксєй Джуркін, який одночасно є заступником гендиректора ГЗО. Саме він розповідав, що ГЗО планує розширювати діяльність на окупованій частині Запорізької області і збільшувати відвантаження зерна. До того, як з’явитися у Мелітополі, Джуркін мешкав в Севастополі, куди приїхав після анексії Криму з російського Санкт-Петербургу.
  • Продавцями українського зерна на зовнішніх ринках виступають і пов’язані між собою компанії «Тезорі Делла Терра», де засновницею є Іріна Курганская, і «Самсон», де «Тезорі» має 80% у статутному капіталі. Решта 20% «Самсона» належить 50-річній Ірині Самсоновій, яка теж уже кілька років мешкає в Севастополі. В анексований Крим вона приїхала з сибірського Красноярська, звідки родом і Курганская.
  • Хоча «Тезорі Делла Терра» зареєстрували лише у вересні 2023 року, але уже до кінця року, згідно з митними даними, ця компанія взяла участь у вивезенні понад 18 000 т зерна.
  • Збіжжя завантажують у порту «Кавказ», який розташований у Керченській протоці, – на міжнародно визнаній території Росії, у Краснодарському краї. Це дає можливість вказувати у митних документах «країна походження зерна – Росія», йдеться у матеріалі.
  • Найбільшим покупцем зерна у російських компаній, де ГЗО є декларантом, а часто й експортером, є турецька компанія Trans World Agro Tarim Ihracat Ithalat Limited Sirketi (Trans World Agro). Йдеться про майже 134 000 т збіжжя вартістю $28,6 млн.
  • Trans World Agro була створена у грудні 2022 року громадянином Ізраїлю Леоном Мейсом (Leon Mase), а директором цієї формально турецької компанії став українець Леонід Пашковський.
  • На другому місці серед покупців українського зерна, за даними митних декларацій, є компанія Daliland Alliance Ltd, зареєстрована на Маршалових островах. 
  • На третьому місці за обсягами – швейцарська компанія Vivalon AG, причетність якої до вивозу українського зерна уже зацікавила найвпливовішу швейцарську газету Neue Zürcher Zeitung, пише видання.

Росіяни вивозять крадене українське зерно до Туреччини, Ізраїлю та Лівії – розслідування NGL.media /Фото 1

Інфорграфіка: NGL.media

Контекст

За оцінками SeaKrime, у минулому році з окупованої частини України було вивезено щонайменше 2 млн тонн зерна. Ця оцінка ґрунтується, зокрема, на даних сервісу NASA Harvest, який з допомогою супутникових фото аналізує посівні площі та урожайність. Це суттєво менше оцінки Центру національного спротиву у 4,8 млн тонн вкраденого зерна у 2023 році. Така суттєва різниця в оцінках пояснюється як уже згаданою складністю у виявленні всіх фактів вивозу зерна, так і тим, що частина вивезеного минулого року зерна могла бути ще з урожаю 2022 року.

Діяльністю російського «Государственного зернового оператора» зацікавилися українські правоохоронці. Зараз керівники ГЗО Нікіта Бусел та Алєксєй Джуркін є обвинуваченими в Україні за ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни). Їхню справу розглядає Шевченківський районний суд Києва.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *