Росія завдала удару по сонячній електростанції на Дніпропетровщині

Росіяни 3 квітня вперше цілеспрямовано атакували сонячну електростанцію в тилу, повідомив на пресконференції голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, пише «Укрінформ». За даними Міненерго, ворог атакував СЕС на Дніпропетровщині.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • «Це перший, принаймні на моїй памʼяті, випадок цілеспрямованої атаки на обʼєкт відновлюваної енергетики», – сказав Кудрицький.
  • За його словами, йдеться не про атаку в межах зони бойових дій, а саме про удар по тиловій СЕС.
  • Унаслідок потепління загальне споживання електроенергії падає, тому гострого дефіциту в енергосистемі не фіксують, зазначив голова «Укренерго». При цьому відбувається сезонне зростання виробництва електроенергії сонячними електростанціями.
  • Росія протягом минулої доби атакувала енергетичну інфраструктуру в Харківській та Дніпропетровській областях. Міненерго повідомило, що постраждала СЕС у Дніпропетровській області.

СЕС на Дніпропетровщині

У Дніпропетровській області налічується понад 60 СЕС загальною потужністю 747 МВт, що робить її лідером з розвитку сонячної енергетики в Україні. 

Найпотужнішою із них є Покровська СЕС (Нікопольський район) – 240 МВт, 840 000 панелей. Цього достатньо для 200 000 домогосподарств. Її називають найбільшою СЕС у Європі.

ДТЕК Покровська СЕС введена в експлуатацію в жовтні 2019 року. Загальний обсяг інвестицій склав €193 млн.

Нікопольська СЕС потужністю 200 МВт – одна з найбільших в Україні (після ДТЕК Покровської СЕС) і Європі. ДТЕК Нікопольська СЕС введена в експлуатацію в 2019 році. Загальний обсяг інвестицій склав €216 млн.

На обʼєкті встановлено 750 000 панелей. У 2020 році ДТЕК Нікопольська СЕС згенерувала в енергосистему України 332 млн кВт*год – цього достатньо, щоб забезпечувати електроенергією 165 000 домогосподарств протягом року.

Читати більше Згорнути

Контекст

В ніч на 22 березня було здійснено наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти. Найбільше постраждали Харків, Одеса, Дніпропетровщина. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, енергохолдинг ДТЕК повідомив, що втратив 80% генерації.

Міністр енергетики Галущенко заявив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року. 

За кошти донорів, внесені до фонду, закуповується устаткування. Воно використовується українськими енергетиками для ремонтів і відновлення після ворожих атак. «На сьогодні у фонді є доступні для подолання наслідків цього обстрілу більше €40 млн – на них здійснюватимуться закупівлі необхідного обладнання. Крім цього, постійно надходить допомога у вигляді устаткування», – наголосив міністр.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *