Росія заборонила експорт бензину та дизпалива через стрибок цін на внутрішньому ринку

Уряд Росії ввів тимчасові обмеження на експорт автомобільного бензину та дизельного палива з 21 вересня, повідомила пресслужба органу. В уряді РФ зазначили, що рішення прийняте для стабілізації цін на паливо на внутрішньому ринку.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • «Тимчасові обмеження допоможуть наситити ринок палива, що дозволить знизити ціни для споживачів», – йдеться у повідомленні уряду РФ.
  • Раніше для стабілізації ситуації на паливному ринку уряд Росії збільшив нормативи постачання автомобільного бензину та дизельного палива на біржу.
  • Обмеження набирає чинності з 21 вересня, постанову підписав премʼєр-міністр РФ Михайло Мішустін.
  • У російському Міненерго наголосили, що обмеження «мають тимчасовий характер» і покликані збільшити пропозицію моторного палива всередині країни, що може призвести до «додаткового зниження цін», пише РБК.
  • Заборона не поширюється на постачання до Казахстану, Білорусі, Вірменії та Киргизії.

Контекст

Ціни в Європі підскочили через загрозу, що обмеження РФ посилить глобальний дефіцит, пише Bloomberg. Світові нафтопереробні заводи щосили намагаються виробити достатню кількість палива на тлі обмеження поставок сирої нафти з Росії та Саудівської Аравії, найбільших виробників у рамках Організації країн-експортерів нафти та її союзників.

За словами джерела, за перші 13 днів вересня Росія експортувала в середньому близько 63 000 т дизельного палива на день і трохи більше 8 000 т бензину на день. Щоденний експорт дизельного палива впав на 31% порівняно із середнім показником за перші 30 днів серпня, оскільки нафтопереробні заводи проходять сезонне технічне обслуговування, а виробники перенаправляють більше палива на внутрішній ринок після зусиль уряду щодо зниження цін.

Уряд Росії провів кілька тижнів у переговорах з виробниками нафти, щоб ухвалити рішення щодо заходів щодо стримування зростання цін на пальне. Зростаючі ціни на автомобільне паливо стали одним із найбільших факторів інфляції, що є потенційним політичним головним болем у той час, коли Кремль готується до президентських виборів у березні. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *