Росія готує судовий позов проти конфіскації її заморожених активів – Bloomberg

Росія розробляє судовий позов, щоб перешкодити будь-яким спробам США чи Європи конфіскувати частину заморожених активів центрального банку у розмірі $300 млрд на користь України, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Напередодні стало відомо, що Білий дім підтримує конфіскацію.

Ключові факти

  • Банк Росії зараз близький до укладання угоди з міжнародними юридичними фірмами про подання інтересів країни у разі судового розгляду. Чиновники в Москві, які вивчають можливість конфіскації коштів, вважають, що такий результат малоймовірний.
  • За словами джерел, влада РФ також замовляла експертні висновки, які аналізують відповідне закордонне законодавство та прецеденти в інших країнах.
  • Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що у разі конфіскації Росія кине виклик у суді, і попередив, що може вжити заходів у відповідь. За його словами, це спричинить «дуже серйозні судові та юридичні витрати для тих, хто приймає такі рішення».
  • Російські чиновники, які брали участь в обговоренні, впевнені, що розгляд справи в суді запобігатиме будь-якому переведенню коштів в Україну, навіть якщо Росія не зможе перехопити контроль над грошима, кажуть джерела.
  • За словами Сергія Гландіна, партнера BGP Litigation, який спеціалізується на комплаєнс-праві та санкційному праві, можливі шляхи для Росії можуть включати Міжнародний суд у Гаазі або Окружний суд США щодо південного округу Нью-Йорка та Суд ЄС у Люксембурзі. Експерт вважає, що спроба заволодіти активами призведе до численних юридичних суперечок у суді «протягом багатьох років».

Контекст

Актуальність цього питання для Росії зросла у той час, коли між США та їхніми союзниками посилюються дискусії про долю активів, заблокованих за кілька днів після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Це питання також знаходиться в центрі уваги, оскільки політичні розбіжності у США та Європейському Союзі затримують допомогу Києву на суму понад $110 млрд.

У відповідь на це адміністрація президента Джо Байдена наразі підтримує закон, який дозволить їй конфіскувати деякі російські активи. Білий дім хоче скоординувати цей крок із союзниками «Великої сімки», особливо в Європі, де зберігається близько двох третин заморожених російських коштів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *