Ризики, очікування та завантаженість. Опитування Gradus Research про роботу бізнесу під час війни

Більшість українських компаній, а саме 66%, вже відновили роботу в повному обсязі й працюють у довоєнному режимі, а решта 34% працюють частково, йдеться в опитуванні компанії Gradus Research. Серед ключових викликів бізнесу під час війни є збереження оплати праці та ринків збуту/клієнтів, а також забезпечення функціонування бізнесу в умовах відключень електроенергії.

Ключові факти

  • Цього року 28% компаній, майже третина бізнесу, завершили необхідні трансформації та адаптувались до нової реальності. Для порівняння, минулого року цей показник становив 16%.

Ризики, очікування та завантаженість. Опитування Gradus Research про роботу бізнесу під час війни /Фото 1

Інфографіка: Gradus

  • Щодо завантаженості бізнесу, то більшість завантажені на 50% своїх потужностей.
  • Три чверті респондентів (76%) повідомили, що середньомісячні доходи їхнього бізнесу в період повномасштабної війни зменшилися.
  • Також опитані озвучили основні виклики для бізнесу: зберегти оплату праці співробітників (44%), зберегти поточні ринки збуту чи клієнтів (41%), забезпечити роботу в умовах блекауту (41%), зберегти команду (39%), знайти нові ринки збуту (32%) та інші.

Ризики, очікування та завантаженість. Опитування Gradus Research про роботу бізнесу під час війни /Фото 2

Інфографіка: Gradus

  • Основними складнощами, на думку бізнесу, є: недостатня кількість замовлень (38%), дефіцит ринків збуту (30%), дефіцит працівників (24%) та інші.
  • Горизонт планування бізнесу під час війни скоротився. Нині третина бізнесу планує менше, ніж на рік. 
  • «Багато хто перейшов на квартальне планування і постійний моніторинг ситуації. І 40% майже – на рік, тобто довгострокового планування практично не лишилося. Водночас половина бізнесу закладає план активного або помірного розвитку», – повідомила соціологиня, засновниця і директорка Gradus Research Євгенія Близнюк під час презентації дослідження на Київському міжнародному економічному форумі 2023.
  • Основними ризиками для бізнесу є мобілізація персоналу (39%), перебої з електрикою (32%), нестача персоналу (27%) та інші.
  • Бізнес став менш оптимістичним у своїх прогнозах щодо закінчення війни порівняно з минулим роком. Зокрема, 38% опитаних прогнозують, що війна триватиме до кінця наступного року. «Ми бачимо, що оптимізму трохи меншає. Бізнес переорієнтувався і розраховує на роки бойових дій», – сказала Близнюк.

Ризики, очікування та завантаженість. Опитування Gradus Research про роботу бізнесу під час війни /Фото 3

Інфографіка: Gradus

Контекст

Бізнес у серпні вдруге поспіль мав стримані очікування щодо результатів діяльності своїх підприємств у найближчій перспективі, проте дещо пом’якшив власні оцінки порівняно з липнем. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця. У серпні ІОДА підвищився до 49,3 порівняно з 48,8 у липні, наблизившись до нейтрального рівня (50 пунктів). 

За даними опитування «Ведення бізнесу в воєнній Україні» Американської торговельної палати в Україні та Citi Україна, після півтора року повномасштабної війни Росії в Україні 84% компаній повністю функціонують, 16% продовжують працювати частково. Респонденти назвали пʼять головних викликів щодо ведення бізнесу протягом наступних шести місяців. Зокрема, це безпека та захист співробітників (91%), ракетні атаки РФ на критичну інфраструктуру та бізнес-активи (66%), здоровʼя та психічний стан співробітників (65%), економічна та споживча рецесія (45%) та доступ до електроенергії, водопостачання, мобільного зв’язку або теплопостачання (44%).

Згідно із опитуванням, 72% представників бізнес-спільноти дають оптимістичний прогноз щодо фінансового стану своїх компаній на кінець року. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *