Alibaba і Tencent інвестували у китайський ШІ-стартап Baichuan

Китайський стартап Baichuan, який займається розробками в галузі штучного інтелекту (ШІ), залучив від інвесторів $300 млн, пише Reuters.

Ключові факти

  • Серед інвесторів – техногіганти Alibaba та Tencent. Раніше Baichuan залучив кошти від виробника смартфонів Xiaomi, заявили в компанії. 
  • За даними джерел Reuters, залучити інвестиції ШІ-стартапу допомагав венчурний фонд Shunwei Capital гендиректора та засновника Xiaomi Лея Цзюня.
  • Baichuan одним із перших отримав дозвіл влади Китаю на запуск свого чат-бота, який став доступним у серпні.

Контекст

Стартап Baichuan заснований у 2023 році колишнім засновником пошукової системи Sogou Ваном Сяочуанем. Компанія займається розробкою великих мовних моделей (LLM).

Одна з них – Baichuan-13B. Це LLM з 13 млрд параметрів, навчена на наборі даних із 1,4 трлн токенів. Модель може генерувати текст, перекладати мови, писати різні види творчого контенту та відповідати на запитання в інформативному режимі.

Baichuan-13B доступна безкоштовно для вчених і розробників, які отримали офіційний дозвіл на її використання в комерційних цілях.

Baichuan швидко розвивається. До цього компанія залучила фінансування в розмірі $50 млн від групи бізнес-ангелів. Компанія планує випустити ще потужнішу LLM до кінця 2023 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *