Ринок вживаних авто. Українці щомісяця виставляють на продаж легковики на $2 млрд – дослідження

У середньому українці щомісяця пропонують до продажу вживаних легковиків вартістю близько $2 млрд, йдеться у звіті Інституту досліджень авторинку та YouControl. Середня вартість автомобіля у червні становила $5550.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Щомісяця українці публікують в інтернеті близько 240 000 оголошень продажу автомобілів.
  • Згідно з дослідженням, що базується на даних Automoto.ua, серед усіх оголошень продажу в інтернеті близько 12,5% публікують автодилери (близько 30 000). Щомісяця в сервісних центрах реєструють близько 70 000 внутрішніх перепродажів вживаних автомобілів. 
  • Оскільки сьогодні 32,8% угод купівлі продажу фактично належать до категорії трейд-ін, бо здійснюються за участі суб’єктів господарювання, аналітики вважають, що фактичний бізнес-сегмент продажів авто з пробігом сьогодні становить мінімум 40% від загальної кількості. У такому разі середньомісячна кількість транзакцій буде близькою до кількості оголошень, котру публікує бізнес: 30 000.
  • Враховуючи середню ціну на авто в Україні, сукупна вартість автомобілів, котрі потенційно можуть продавати автодилери, складатиме близько $166,5 млн. Мінімальна маржа автокоміса становить 2% від вартості автомобіля, тож щомісячні прибутки продавців вживаних авто можна оцінити в $3,3 млн. Податок на прибуток з цієї суми (18% за чинним законодавством) становитиме майже $600 000 щомісяця, або ж майже 22 млн грн за курсом НБУ.
  • Аналітики зазначають, що у випадку створення умов для легальної роботи дилерів вторинного авторинку в правовому полі, державний бюджет може додатково отримувати 260 млн грн щороку.
  • У звіті йдеться, що сегмент внутрішніх перепродажів вживаних автомобілів в Україні перебуває в тіні. Справжня частка угод, котрі здійснює автобізнес, за приблизними оцінками експертів, може складати до 40%-50% від загальної кількості.

Контекст

У 2022 році українці придбали 100 700 нових автомобілів: 71,3% привезли з-за кордону (71 800), ще 28,7% виготовили або переобладнали в Україні (28 900).

У серпні Опендатабот повідомив, що кількість автовикрадень повертається до звичного рівня після активізації викрадачів авто на початку повномасштабного вторгнення. За перше півріччя викрадено 809 транспортних засобів. Найвищий рівень автозлочинності – на Донеччині, Луганщині та у Запорізькій областях.

Найчастіше в Україні викрадають легкові та вантажні автомобілі, а також мотоцикли – на ці транспортні засоби припадає більше 12 200 викрадень. Найпопулярнішою маркою серед автовикрадачів протягом останніх трьох років є ВАЗ – 2300 автівок, або 16% від усієї кількості, а також Volkswagen і Mercedes. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *