Ринок праці. Як війна вплинула на керівників компаній і топменеджерів – опитування Gradus Research

Рівень лояльності до роботодавця серед топменеджерів був високим до війни і лишається високим зараз, свідчать результати дослідження Gradus Research у партнерстві з Upscaling Coaching Agency, які порівняли результати опитування за жовтень 2023-го з аналогічним опитуванням за липень 2021 року. За даними опитування, лояльність до роботодавця зросла, але задоволеність роботою знизилась.

Ключові факти

  • Більшість опитаних керівників пишаються тим, що вони є частиною своєї компанії (зараз – 81%, до війни – 84%) і усвідомлюють свою цінність для компанії (наразі – 81% респондентів, а до війни таких було 80%). 
  • Понад три чверті опитаних менеджерів (77%) не планують змінювати роботу (до війни цей показник був на рівні 69%). І дві третини респондентів (65%) задоволені зоною своєї відповідальності (до війни – 61%).
  • Переважна більшість опитаних (88%) активно застосовує свої сильні навички (до війни – 80%). А 81% респондентів вважають, що їхня думка враховується при прийнятті важливих рішень (до війни – 76%).
  • Задоволеність роботою й умовами знизилась. Автори дослідження вважають, що це може бути повʼязане як із реальними умовами, так і з загальним контекстом та високим стресовим фоном.
  • 43% менеджерів вважають свою винагороду неадекватною (до війни так вважали менше третини опитаних – 31%).
  • Водночас баланс робота-життя погіршився, 65% менеджерів не можуть його дотримуватись (до війни про таку проблему заявляли 57% респондентів).
  • Власники і топменеджери стали працювати більш тісно та злагоджено. Більшості опитаних топменеджерів (83%) зрозуміло, чого від них чекають у їхніх компаніях (до війни цей показник був на рівні 72%).
  • 57% топів задоволені взаємодією/спілкуванням із власниками, і цей показник суттєво зріс, адже до війни він становив лише 39%.
  • Половина опитаних менеджерів (50%) задоволені кількістю та якістю зворотного звʼязку від власників (до війни таких було менше третини – 31%).
  • 71% опитаних керівників задоволені рівнем своїх повноважень та свободою дій. Автори дослідження констатують значне зростання – цей показник зріс у півтора раза під час війни.
  • 62% опитаних топів вважають, що війна підвищила ефективність взаємодії менеджменту і власників. 50% менеджерів оцінюють рівень довіри до рішень менеджменту з боку власника, як високий. А 68% менеджерів відчувають значну підтримку з боку власників.
  • 78% опитаних топів відзначають, що стратегія компанії була переглянута. 42% менеджерів констатують, що участь власника в операційному управлінні зросла.
  • Війна створила подвійну кризу на ринку праці: скоротилася кількість кваліфікованих кадрів внаслідок міграції з одного боку, і скоротилася кількість наявних на ринку топпозицій з іншого. З такими проблемами погоджуються 74% опитаних менеджерів.

Дослідження було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети онлайн. Цільова аудиторія: топ-менеджери великого та середнього бізнесу, що оперує в Україні. Перша хвиля дослідження — липень 2021 (102 результативних інтервʼю), друга хвиля — жовтень 2023 (113 результативних інтервʼю).

Лояльність до роботодавця та задоволеність роботою. Як війна вплинула на топменеджемент і власників компаній /Фото 1

Лояльність до роботодавця та задоволеність роботою. Як війна вплинула на топменеджемент і власників компаній /Фото 2

Лояльність до роботодавця та задоволеність роботою. Як війна вплинула на топменеджемент і власників компаній /Фото 3

Лояльність до роботодавця та задоволеність роботою. Як війна вплинула на топменеджемент і власників компаній /Фото 4

Контекст

В Україні ринок праці увійшов у 2023 рік, відновившись на половину від довоєнного рівня, заявляють аналітики порталу з пошуку роботи Work.ua. На кінець року найбільшу динаміку відновлення показали прифронтові регіони. У грудні 2022-го кількість пропозицій роботи становила 53 179 вакансій.

На початку року НБУ прогнозував, що безробіття в Україні в 2023 році становитиме близько 26%. Загалом воно залишатиметься вищим за свій природний рівень. У НБУ очікували, що у 2024-му рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році – до 17,6%. 

У травні НБУ поліпшив оцінку безробіття у 2022-му з 25,8% до 21,1%, базуючись на результатах опитувань громадян.

Водночас вже у липні НБУ констатував, що динаміка пропозиції робочої сили в останні місяці практично повернулася на докризову траєкторію. Зайнятість збільшувалася як завдяки поверненню українців до звичних умов роботи, так і завдяки працевлаштуванню на новій роботі, йдеться у звіті. За прогнозом НБУ, рівень безробіття поступово скорочуватиметься: до 16,9% і 14,4% у 2024 та 2025 роках. Цьому насамперед сприятиме відновлення економічної активності.

Статус безробітного в Україні на 1 серпня мали 112 300 осіб, свідчать дані Державної служби зайнятості. З початку року працевлаштовано майже 127 000 осіб. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *