Річна інфляція в Україні у липні сповільнилася до 11,3% з 12,8% у червні – Держстат

У липні споживчі ціни знизилися на 0,6% порівняно з червнем, повідомляє Державна служба статистики. З початку року ціни зросли на 4,0%. У липні подорожчали паливо, м’ясо та цукор.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • У липні минулого року було зафіксовано інфляцію 0,7%, тому в річному вимірі за підсумками липня 2023 року вона знизилася до 11,3% із 12,8% за підсумками червня, 15,3% – за підсумками травня.
  • На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,9%. Найбільше (на 18,2%) подешевшали овочі. На 7,6–0,4% знизилися ціни на яйця, продукти переробки зернових, рис, фрукти, сало, соняшникову олію, кисломолочну продукцію.
  • Водночас на 1,4–0,5% зросли ціни на мʼясо та мʼясопродукти, цукор, рибу й продукти з риби, безалкогольні напої. 
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,0%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,5%, алкогольні напої – на 0,6%. 
  • Ціни на транспорт зросли на 2,7% в основному через підвищення цін на паливо й мастила на 7,3%. У сфері зв’язку ціни зросли на 0,3%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 5,8%.

Річна інфляція в Україні у липні сповільнилася до 11,3% з 12,8% у червні – Держстат /Фото 1

Інфографіка: Державна служба статистики

Контекст

У своєму інфляційному звіті за липень Національний банк України суттєво поліпшив прогноз інфляції на цей рік – з 14,8% до 10,6%. Зростання цін сповільнюватиметься за рахунок поступового зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні. Вагоме значення матиме незмінність тарифів на більшість житлово-комунальних послуг.

За підсумками червня річна інфляція знизилася до 12,8% з 15,3% у травні, свідчать дані Державної служби статистики. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *