Рейтинг найщасливіших країн світу у 2024 році

ООН до Міжнародного дня щастя, який відзначають 20 березня, опублікувала рейтинг найщасливіших країн світу. 2024 року його всьоме поспіль очолила Фінляндія. Україна опустилася з 92-го на 105-е місце у списку із 143 країн.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У десятці найщасливіших країн – Данія, Ісландія, Швеція, Ізраїль, Нідерланди, Норвегія, Люксембург, Швейцарія та Австралія.
  • Україна посіла 105-у сходинку, опустившись на 13 позицій в порівнянні з минулим роком (92).

Між Камеруном і Намібією. Україна втратила 13 позицій у рейтингу найщасливіших країн світу 2024 року /Фото 1

  • США зайняли 23 місце (15). Примітно, що Сполучені Штати випали з першої двадцятки вперше з моменту публікації звіту в 2012 році через значне падіння добробуту американців віком до 30 років. Росія опустилася на дві позиції (72).
  • На останньому місці – Афганістан. У пʼятірці найнещасливіших також Ліван, Лесото, Сьєрра-Леоне і Конго.
  • Цьогоріч у звіті вперше подано окремі рейтинги за віковими групами, які в багатьох випадках кардинально відрізняються від загального рейтингу. Наприклад, Литва очолює список дітей та молоді до 30 років, тоді як Данія – найщасливіша нація у світі для тих, кому 60+.
  • Якщо порівнювати покоління, то ті, хто народився до 1965 року, в середньому щасливіші, ніж ті, хто народився після 1980 року. Серед міленіалів оцінка власного життя падає з кожним роком, тоді як серед бумерів рівень задоволеності життям зростає з віком.
  • Результати також показують, що з 2019 року добробут підлітків у віці від 15 до 24 років впав у Північній Америці, Західній Європі, на Близькому Сході, у Північній Африці та Південній Азії, але в решті світу він зріс. 
  • В Україні найщасливішими виявилася молодь до 30 років. За цим показником Україна зайняла 82-е місце. Найнещасливіші – українці, кому за 60 (115). 

Між Камеруном і Намібією. Україна втратила 13 позицій у рейтингу найщасливіших країн світу 2024 року /Фото 2

Контекст

ООН публікує Всесвітню доповідь про щастя з 2012 року. При формуванні рейтингу враховуються показники ВВП на душу населення, тривалість життя в країні, дані про соціальну підтримку громадян та дотримання їх громадянських свобод, а також рівень корупції в країні.

Рейтинг базується на середній трирічній оцінці якості життя кожної групи населення. Людей просили оцінити, наскільки вони задоволені життям за 10-бальною шкалою. 

Звіт про щастя у світі створений Інститутом Ґеллапа, Оксфордським дослідницьким центром добробуту, Мережей рішень для сталого розвитку ООН та редакційною колегією WHR. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *