Реформа вищої освіти. Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10177

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому євроінтеграційний законопроєкт №10177 про вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті. Про це повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За ухвалення законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті» проголосували 306 народних депутатів.
  • Документ передбачає, що студенти самі формуватимуть освітню траєкторію, регулюватимуть темп і тривалість навчання, а також, за потреби, зможуть змінити спеціальність після року чи півтора навчання.
  • За словами Федорова, студенти-контрактники самостійно визначатимуть тривалість навчання в університеті. Студент зможе пройти чотирирічну бакалаврську програму за три роки або навпаки – поєднати навчання з роботою і завершити його за шість–вісім років.

Удосконалення освітнього процесу. Індивідуальні освітні траєкторії

Інфографіка: Мінцифри

Удосконалення освітнього процесу. Індивідуальні освітні траєкторії

Інфографіка: Мінцифри

Удосконалення освітнього процесу. Індивідуальні освітні траєкторії

Інфографіка: Мінцифри

Удосконалення освітнього процесу. Індивідуальні освітні траєкторії

Інфографіка: Мінцифри

  • Водночас закон посилює автономію університетів, зазначив міністр освіти і науки Оксен Лісовий. Заклади зможуть самостійно визначати інструменти для досягнення компетентностей, встановлених стандартом з нерегульованих спеціальностей. 
  • «Стандарти вищої освіти оновлюватимуться протягом наступних місяців, що вже давно на часі. А в цих стандартах з’явиться більше вибірковості, що зрештою збільшить конкуренцію в університетах – кращі викладачі з інноваційними курсами отримають більше можливостей, а студенти – вищу якість», – наголосив очільник МОН. 

Контекст

Вже наступного року в Україні може стартувати масштабна реформа вищої освіти. Перший крок найбільші університети можуть зробити вже у 2024-му – йдеться про перезапуск наглядових рад. 

З січня 2024-го експериментально працює перезапущена наглядова рада у Національному авіаційному університеті (НАУ). Її очолив колишній СЕО «Київстару» Петро Чернишов. 

«Рухаємося в бік корпоративного управління, коли наглядова рада реально здійснює врядування в університеті», – повідомив Forbes заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький. Експеримент можуть розширити на інші ЗВО. Визначити їх має постанова Кабміну. Які університети можуть приєднатися до нього та що це дасть, читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *