Придатність до служби в армії. Головнокомандувач Залужний пропонує відмовитися від ступеня інвалідності

У законодавстві має залишитися поняття придатності і непридатності до військової служби, а від поділу на ступені інвалідності потрібно відмовитися. Про це сказав на брифінгу головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Оперування ступенем інвалідності II групи та III групи зараз неактуальне, вважає Залужний. За його словами, вирішує придатність до військової служби не інвалідність, яку має людина, а військово-лікарська комісія (ВЛК).
  • Командування ЗСУ погодилось з пропозицією залишити у відповідному законопроєкті два поняття: людина, яка придатна до військової служби і людина, яка непридатна до військової служби, наголосив головнокомандувач.
  • Також він пропонує позбутися поняття, як «обмежено придатний». «Коли ми дамо собі відповідь на ці питання, придатний або непридатний, відповідно, ми зрозуміємо, чи є нам сенс далі оперувати такими поняттями, як інвалід II групи, або інвалід III групи», – пояснив Залужний.

Контекст

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради два законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379.

Проєкт передбачає, що право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації мають особи з інвалідністю І чи II групи або ж тимчасово непридатні за станом здоров’я на термін до шести місяців; особи, дружина (чоловік) яких з числа осіб з інвалідністю I або II групи та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I або II групи за умови, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобовʼязаного для здійснення за ними догляду.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *