Повноцінне ростання IT-бізнесу повернеться, коли в Україну знову літатимуть літаки, – віцепрезидент GlobalLogic

GlobalLogic – один з найбільших IT-роботодавців в Україні – залучив 10-11 нових клієнтів із початку 2023 року, проте це дуже мало. Компанія намагається утримати бізнес в Україні стабільним, але зі зрозумілих причин він скорочується, розповів в інтерв’ю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • У 2023-му GlobalLogic залучила 10-11 нових клієнтів. Це дуже мало порівняно з довоєнними часами, каже Яворський. «Це невеликі проєкти на 10-20 людей, – доповнює він. – Це непогана команда, але це не довоєнні проєкти на 100-150 людей».
  • Глобальний бізнес GlobalLogic у першому кварталі 2023-го фінроку зріс на 26% рік до року (на 19% в доларі) та залишається високорентабельним. Менеджмент Hitachi прогнозує зростання навіть попри економічний спад у Європі й США. 
  • Проте в Україні, на яку припадає 20% глобального штату, він скорочується, проєкти закінчуються, а нові не приходять. Клієнти планують повертатися в Україну лише після завершення війни, пояснює Яворський.

Контекст

GlobalLogic розглядає три базових сценарії розвитку подій восени-взимку. «Оптимістичний – якщо не перемога, то вагоме просування, посилення ППО, менше обстрілів тощо», – каже Яворський. Другий сценарій – передбачає збереження поточної ситуації, третій – погіршення.

«Ми намагаємося, аби це було плато й утримувати бізнес. Задачі виходити з України немає», – каже Яворський. Повернення зростання бізнесу й IT-експорту, на думку Яворського, можливе за першого сценарію та якщо вирішиться питання з тимчасовим виїздом фахівців у закордонні відрядження.

Економічна рецесія вдарила по всьому глобальному IT-ринку, але вплив на Україну відчутніший. «Коли він закінчиться, Україні стане легше, але не настільки, щоб повернутися до довоєнних темпів зростання», – вважає Яворський. За його прогнозом, темпи будуть меншими, ніж у пандемійному 2019-му.

«Грубо кажучи, повноцінне зростання повернеться, коли в Україну знову літатимуть літаки», – зазначає Яворський, проте малоймовірно, що це станеться протягом наступних 12 місяців.

GlobalLogic – частина японської корпорації Hitachi. Глобальний штат – близько 30 000 інженерів по всьому світу, з них понад 20% – в Україні. GlobalLogic активно розширюється у Європі. Компанія має понад 2000 інженерів у Польщі, близько 700 – у Словаччині, близько тисячі – у Румунії.

Повну версію розмови читайте тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *