Німеччина веде переговори з розробником озброєнь MBDA про постачання крилатих ракет Taurus Україні 

Уряд Німеччини веде перемовини з виробником озброєнь MBDA про постачання крилатих ракет Taurus, про які просила Україна, пише Reuters із посиланням на джерело в силових структурах. Велика Британія та Франція вже поставили Україні крилаті ракети Storm Shadow і Scalp відповідно.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Київ наполягав на тому, щоб Берлін поставив йому ракету Taurus із дальністю понад 500 км, яку запускають винищувачі.
  • Крилаті ракети важко виявити радарами ППО, оскільки вони летять на малих висотах. Вони в основному використовуються для ураження важливих цілей у тилу ворога, таких як командні бункери, склади боєприпасів та пального, аеродроми та мости.
  • У той час як Велика Британія та Франція поставили Україні крилаті ракети Storm Shadow і Scalp, Берлін не хотів цього робити через побоювання з приводу великої дальності цієї зброї та її потенційного використання проти цілей на території Росії.
  • Сполучені Штати поки що утримуються від відправлення своїх ATACMS до України, незважаючи на прохання Києва.
  • На думку експертів, технічно обмежити дальність польоту крилатої ракети Taurus дуже просто. Переговори між урядом Німеччини та MBDA зосереджені на такій модифікації, оскільки канцлер Олаф Шольц хоче будь-яким чином запобігти будь-яким нападам України на російську територію із застосуванням зброї, повідомляє Spiegel.
  • Росія використовує ракети великої дальності для знищення цілей в Україні, включаючи цивільну інфраструктуру.
  • За повідомленнями ЗМІ, німецькі військові мають на озброєнні близько 600 ракет Taurus, із них близько 150 готових до використання. Іспанія та Південна Корея також використовують Taurus.

Контекст

Українська влада неодноразово просила у США ракети ATACMS дальністю близько 300 км, але поки що безрезультатно.

11 травня в британському міноборони підтвердили, що Велика Британія передає Україні крилаті ракети Storm Shadow великої дальності. Storm Shadow – це крилата ракета, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яку зазвичай запускають з повітря. Її дальність – понад 250 км, це трохи менше, ніж у американських армійських тактичних ракетних систем класу «земля – земля», або ATACMS.

Це не вперше, коли Велика Британія заходить далі за США щодо озброєнь, які вона готова надати Україні. Лондон був першим союзником, який оголосив, що відправляє сучасні західні танки в Україну, у січні пообіцявши 14 танків Challenger 2, перш ніж Вашингтон обнародував, що незабаром після цього нададуть танки M-1 Abrams.

У травні президент Джо Байден заявив, що США продовжують вивчати можливість передачі Україні далекобійних ракет ATACMS. За його словами, це «питання все ще в грі». У липні міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна отримає військову допомогу від міжнародних партнерів на понад €1,5 млрд. Зокрема, від Франції – ракети SCALP і додаткове інженерне обладнання для розмінування. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *