Польща приєдналася до декларації G7 про «гарантії безпеки» для України

Польща приєдналася до декларації «Великої сімки» (G7) про «гарантії безпеки» для України, повідомив польський премʼєр-міністр Дональд Туск під час візиту до Києва.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • «Будемо співпрацювати і в інших форматах. Польща приєдналася до декларації G7 – ця декларація покликана мобілізувати демократичні країни на підтримку України», – повідомив Туск.
  • Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що сторони обговорили безпекові гарантії та приєднання Польщі до Спільної декларації «Групи семи», погодженої у Вільнюсі.
  • «Вдячний за готовність розпочати роботу щодо двосторонньої угоди між нашими державами», – наголосив Зеленський.
  • Також за підсумками зустрічі стало відомо, що Польща виділяє новий оборонний пакет. «Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб – це польський кредит для України», – заявив президент.
  • За словами Зеленського, сторони обговорили і можливості майбутнього спільного виробництва зброї.

Контекст

Раніше премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак відвідував Київ, щоб підписати нову угоду про безпеку та оголосити про збільшення військового фінансування України для закупівлі дронів.

Нещодавно стало відомо, що Європейська служба зовнішніх звʼязків (EEAS) проводить аудит військової допомоги Україні від країн ЄС, пише Financial Times із посиланням на трьох європейських дипломатів. Аудит проводиться після заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який зажадав порівняти військові постачання країн ЄС Києву. Він назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік. Канцлер закликав збільшити допомогу Україні та визначитися з планами до саміту ЄС.

Зауваження Шольца сприйняли як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові обіцянки набагато менші. Його публічний заклик до більшої прозорості приватно підтримали високопосадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати Києву більше зброї в критичний момент конфлікту.

Після цього президент Франції Еммануель Макрон заявив, що вирушить до України в лютому, щоб завершити двосторонню угоду про гарантії безпеки, відповідно до якої Париж поставить сучасніше озброєння, включаючи крилаті ракети великої дальності.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *