Покупець 245 АЗС – «Макс Енерго Ресурс» Ігоря Супруненка

Маловідома компанія «Макс Енерго Ресурс» Ігоря Супруненка купує 245 АЗС, які ПриватБанк виставив на продаж на електронному аукціоні 27 вересня. Про це пише «Економічна правда» з посиланням на власні джерела.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Одноосібний власник «Макс Енерго Ресурс» – Ігор Супруненко. Компанія заснована у квітні 2022 року, виторг за 2022-й – 6,9 млн грн, за даними YouControl.
  • «Ми не входимо ні в які олігархічні групи», – сказав Супруненко «ЕП». Фактично компанія має декілька співвласників, додав він, але не назвав прізвища.
  • «Макс Енерго Ресурс» почала працювати після початку повномасштабної війни, коли сталася паливна криза, а учасники ринку перебудовували ланцюги постачання.
  • Компанія постачає пальне з Греції і Румунії морським і залізничним транспортом.
  • Нові власники протягом першого року роботи планують інвестувати у заправки близько 500 млн грн.
  • На першому етапі планують запустити близько 55–60 придбаних заправок.
  • «Зараз будемо запускати заправки, як є, але потім обов’язково буде ребрендинг», – сказав Супруненко.

Контекст

Державний ПриватБанк 27 вересня провів електронний аукціон із продажу 245 АЗС та 33 земельних ділянок на сайті OpenMarket держпідприємства «СЕТАМ» Міністерства юстиції України. Переможець запропонував 695,9 млн грн. Дані про переможця не розкриті на сайті «СЕТАМ».

ПриватБанк до націоналізації отримав у заставу на вимогу НБУ 120 нафтобаз і 248 АЗС. Протягом серпня–вересня 2016 року усі вони були передані менеджментом банку в фінансовий лізинг компаніям, пов’язаним з Ігорем Коломойським. Лізингоодержувачі передали їх в суборенду іншим компаніям з орбіти Коломойського.

У грудні 2016 року уряд і Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію ПриватБанку Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. Таке рішення ухвалили через дефіцит коштів і ризик банкрутства.

Перші чотири місяці після націоналізації ПриватБанк отримував платежі за лізинговими договорами. Потім позичальники перестали платити, розповідала Forbes у 2021-му Галина Пахачук, яка тоді обіймала посаду заступника голови правління ПриватБанку.

Банку вдалося повернути контроль лише над частиною заправок. З 2020-го ПриватБанк не міг розірвати з компаніями з групи «Приват» договори про лізинг 245 АЗС. За цей час структури «Привата» накопичили понад 10 млрд грн боргів, за даними держбанку.

Суд дозволив ПриватБанку вилучити 245 підконтрольних Коломойському автозаправок тільки у листопаді 2023 року

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *