Податкова перевірить 1275 бізнесів до кінця року

Державна податкова служба до кінця року перевірить 1275 бізнесів. До переліку потрапили компанії з підакцизним товаром, банки, гральний бізнес та інші. Про це повідомив Опендатабот, посилаючись на дані податкової.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Податкова служба запланувала перевірити 1019 компаній та 256 фізичних осіб до кінця року.  
  • Наразі ДПС планує провести документальні перевірки у 896 компаній, що працюють з підакцизним товаром (алкоголь, тютюн, бензин). Зокрема, до переліку потрапили ОККО, Socar, «Карлсберг Україна», «Укртранснафта» тощо.
  • Податківці перевірять 94 фінансові компанії, 15 банків: «Восток», Укргазбанк, «Альянс», Банк інвестицій та заощаджень, Комінбанк, «Глобус», «Український капітал», Український будівельно-інвестиційний банк, Дойчебанк ДБУ, Альтбанк, Перший інвестиційний банк, Європейський промисловий банк, Банк «Кліринговий дім», Піреус банк МКБ, РВС банк.
  • Також під перевірку потрапили 19 страхових компаній та їх підрозділів. Зокрема, «ВУСО» й «ТАС». У списку – 60 інших фінансових установ.
  • Перевірку пройдуть 256 фізичних осіб. Крім того, податкова перевірить 29 компаній щодо правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб та ЄСВ. У цьому переліку – 17 гральних бізнесів, зокрема Favbet.

Перевірка бізнесу. До кого прийдуть податківці до кінця року /Фото 1

Контекст

1 серпня набрав чинності закон, що вносить низку змін до Податкового кодексу України, зокрема щодо податкових перевірок. 

Під податкові перевірки можуть потрапити підприємства, у яких:

  • рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • рівень сплати ПДВ нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у два рази;
  • заробітна плата, нарахована/виплачена податковим агентом, менша середньої по регіону у відповідній галузі;
  • загальна сума витрат підприємницької діяльності 75% або більше загальнорічного оподатковуваного доходу, за умови, що сума задекларованого доходу становить 10 і більше млн грн.

У другому кварталі 2023 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 361 скаргу компаній щодо зловживань державних органів. У першому кварталі було 328 звернень, а у четвертому кварталі 2022-го – 305 скарг. Традиційно бізнес найбільше скаржиться на податківців.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *