Пік споживання електрики. Україні довелося запросити майже вдвічі більший обсяг аварійної допомоги з Польщі та Румунії

Україна брала рекордний обсяг аварійної допомоги 3900 МВт·год з енергосистеми Польщі та Румунії для покриття попиту у вівторок, 22 серпня, через збільшення споживання електроенергії, повідомляє «Укренерго». 21 серпня енергосистема брала у вечірні години 2000 МВт·год аварійної допомоги. 

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • 22 серпня споживання електрики трималось на верхніх позначках. Вечірній максимум споживання був на 2,5% нижчим за рекорд всього літа 21 серпня.
  • «Укренерго» було вимушено для покриття попиту з 13:00 до 22:00 використати аварійну допомогу з енергосистеми Польщі та Румунії.
  • Її загальний обсяг поставив новий рекорд 3900 МВт·год.
  • Основна причина застосування аварійної допомоги – дефіцит електроенергії в енергосистемі через великий обсяг пошкоджень на теплових та гідроелектростанціях, а також ремонти на атомних електростанціях, які готуються до роботи на максимальній потужності взимку.
  • 23 серпня є імпорт незначних обсягів електроенергії зі Словаччини та Молдови в вечірні години з максимальною потужністю в окремі години до 467 МВт. Експорт відсутній.

Контекст

У кінці липня керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що в серпні в Україні очікується дефіцит електроенергії, оскільки енергоблоки атомних станцій, які виробляють найбільше електроенергії в країні, виведуть у ремонт. «Серпень буде важким місяцем», – каже Кудрицький.

У серпні та вересні дефіцит генерації становитиме 1200 МВт, або близько 10% споживання, за словами колишньої в.о. міністра енергетики Ольги Буславець. 

Протягом червня–липня обсяги нестачі електроенергії залежали від погоди та доходили до 500–600 МВт. Цей дефіцит покривався імпортом. Також у червні «Укренерго» кілька разів робило запити щодо аварійної допомоги від сусідніх країн. Наприклад, 27 червня Україна отримувала з Румунії додаткові 150 МВт щогодини з 19:00 до 23:00. Аварійна допомога – це екстрений захід для подолання позаштатної ситуації в енергосистемі, яку неможливо передбачити, повідомила пресслужба «Укренерго».

Минулими вихідними попит на електроенергію побив черговий рекорд, повідомляло «Укренерго». У неділю, 20 серпня, зафіксований максимум споживання у вихідний день, воно було на 0,3% більше за попередній рекордний показник у суботу, 5 серпня.

21 серпня в Україні був зафіксований новий літній максимум споживання електрики, і енергосистемі довелося брати рекордний обсяг аварійної допомоги у вечірні години – 2000 МВт·год.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *