Паливо і гуманітарка. За рахунок чого зросла кількість перевезень до Польщі

Українські перевізники за підсумками 2023 року виконали 362 000 перевезень до Польщі, з яких 68 000 – перевезення палива та ще близько 15 000 – перевезення гуманітарних вантажів. Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

Ключові факти

  • Кількість саме комерційних перевезень до Польщі за 2023 рік становить 280 000 (229 000 у 2021 році, у 2022 – 307 000). 
  • Головна причина зростання кількості перевезень українських компаній – це реакція на наслідки російської агресії. Перевезення палива, гуманітарних та військових вантажів займають близько 20% із загальної структури всіх перевезень. 
  • «За підтвердженням Єврокомісії Угода про транспортний безвіз з Україною позитивно вплинула на всі сторони домовленостей», – наголосив віцепремʼєр Олександр Кубраков. 
  • Водночас минулого року польські перевізники виконали трохи більше 132 000 перевезень до України. У співвідношенні комерційних двосторонніх перевезень між країнами вони займають 33% на ринку, а українські перевізники – 67%. До повномасштабного вторгнення частка ринку двосторонніх перевезень була на рівні 40% і 60% між польськими та українськими перевізниками відповідно. 

Паливо, гуманітарка, військові вантажі. Кількість перевезень українських компаній до Польщі за рік зросла до 362 000 /Фото 1

Паливо, гуманітарка, військові вантажі. Кількість перевезень українських компаній до Польщі за рік зросла до 362 000 /Фото 2

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Хребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

3 січня польські фермери з організації «Підкарпатське ошукане село» заявили, що відновлять призупинену напередодні Різдва акцію протесту та блокаду прикордонного переходу «Медика – Шегині». 

Польські фермери вимагають дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін. Основна вимога перевізників – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

Раніше Туск звинувачував уряд Матеуша Моравецького в бездіяльності в ситуації з блокадою пунктів пропуску на кордоні з Україною.

16 січня Єврокомісія планує запропонувати продовжити до червня 2025 року припинення дії тарифів та квот на імпорт української продукції, повідомила Financial Times. Водночас премʼєр-міністр Польщі Туск зберігає протекціоністську позицію попереднього уряду та має намір виступити проти, зазначає видання.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *