Палата представників США проголосувала за допомогу Україні на майже $61 млрд

Палата представників США ухвалила законопроєкт про військову допомогу Україні на майже $61 млрд. Документ тепер має схвалити Сенат і передати на підпис президенту Джо Байдену.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За законопроєкт 8035 віддали голоси 311 представників: 210 демократів та 101 республіканець.

Палата представників США проголосувала за допомогу Україні на майже $61 млрд /Фото 1

  • Із цієї суми на озброєння для України передбачено $23,2 млрд, ще близько $23 млрд планується спрямувати на поповнення американських запасів зброї, $11 млрд – на фінансування операцій США в регіоні, ще приблизно $14 млрд – на закупівлю сучасних систем озброєння.
  • Ухвалений документ також зобовʼязує президента США надати Україні далекобійні ракети ATACMS. Водночас, очільник Білого дому може відкласти це рішення, якщо вважатиме, що це може зашкодити нацбезпеці США.
  • Документ тепер мають передати на розгляд Сенату як зміни до сенатського законопроєкту про міжнародну допомогу США HR.815, який ухвалили у лютому, щоб спростити процедуру проходження у Сенаті.
  • Закон набуде чинності після ухвалення у Сенаті та підпису президентом США.
  • Перед цим Палата представників ухвалила законопроєкти про допомогу Тайваню на $8,1 млрд, про допомогу Ізраїлю на $26,4 млрд і законопроєкт про можливість заборони ТіkТоk, санкцій проти РФ і Ірану і конфіскації заморожених активів РФ на користь України.
  • Президент України Володимир Зеленський подякував конгресменам за ухвалене рішення. «Життєво важливий законопроєкт про допомогу США, ухвалений сьогодні Палатою представників, допоможе запобігти розповзанню війни, збереже тисячі й тисячі життів і зробить обидва наші народи сильнішими. Справедливий мир і безпека можуть бути досягнуті лише завдяки силі», – йдеться у повідомленні президента у соцмережах.
  • Зеленський також висловив сподівання, що законопроєкт підтримає у Сенаті й скерують на розгляд президенту Джо Байдену.

Контекст

4 лютого 2024 року сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак 7 лютого Сенат не підтримав двопартійну угоду.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Голосування завершило майже тиждень дебатів у Сенаті та чотири місяці суперечок із приводу прохання Байдена про фінансування України.

16 квітня спікер палати представників США Майк Джонсон заявив, що внесе на розгляд до Конгресу окремий законопроєкт щодо підтримки України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *