Оптимізм повертається. 44% компаній готові цьогоріч інвестувати у власний розвиток – опитування ІЕД

Вагома частина українського бізнесу попри війну вважає нинішній час можливим для інвестицій, про це свідчать результати щомісячного опитування підприємців від Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. У 2023 році 45% опитаних компаній інвестували у власний розвиток або відновлення, 44% опитаних готові інвестувати і в 2024-му.

Ключові факти

  • За даними ІЕД, це одні з найкращих показників з 2011 року: більше планів на інвестиції у бізнесу було лише у 2018–2020 роках.
  • ІЕД зазначає, що бізнес досить оптимістичний щодо інвестицій, враховуючи, що триває повномасштабна війна. Зокрема, 42% підприємств вважають, що зараз більш-менш сприятливий час для інвестицій в обладнання. Однак все ж більше половини підприємств (58%) не вважають зараз час сприятливим. 
  • Основними перешкодами для інвестицій є економічна невизначеність, політична нестабільність та недостатні прибутки компаній. 
  • Український бізнес поступово виходить зі стану повної невизначеності та починає будувати плани на майбутнє. У лютому 2024-го лише близько 15% власників та керівників підприємств не змогли надати відповідь щодо планів свого бізнесу на наступні півроку. У лютому 2023-го таких було близько 40%.
  • «Суттєве зменшення кількості тих, кому складно будувати плани на наступні пів року, говорить про те, оптимізм повертається до українського бізнесу», – зазначила Оксана Кузяків, виконавча директорка ІЕД.
  • Частка підприємств, що працюють на 100% потужності, поступово збільшується: в лютому 2023-го таких було 6%, тепер eже 15%.
  • Водночас у лютому про проблеми з пошуком кваліфікованих працівників повідомляли 31% опитаних підприємців, а про проблеми з некваліфікованими працівниками – 27% опитаних.

Оптимізм повертається. 44% компаній готові цьогоріч інвестувати у власний розвиток – опитування ІЕД /Фото 1

Інфографіка: ІЕД

  • Проблема з пошуком робочої сили посіла друге місце серед занепокоєнь підприємців (46% опитаних). Більше за нестачу працівників бізнес хвилює хіба що зростання цін на сировину та матеріали (49% опитаних). Небезпека для роботи посіла третє місце (45%).

Контекст

У щомісячному опитуванні Інституту економічних досліджень та політичних консультацій беруть участь понад 500 українських підприємств. Дослідження тривало з 19 по 29 лютого 2024 року. 

За даними Національного банку України, у лютому бізнес пом’якшив негативні оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності. Минулого місяця індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 47,5 з 41,0 у січні.

Згідно із січневим Інфляційним звітом НБУ, прогнозується подальше зниження безробіття та зростання зарплат. Попит на кваліфікованих працівників буде збільшуватись, особливо в разі поліпшення безпекової ситуації наступного року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *