Оператор «Північних потоків» подав до суду на страховиків, вимагає від €400 млн

Компанія Nord Stream AG, яка є оператором газопроводів «Північний потік», у лютому подала позов до британського суду проти страхових компаній на €400 млн за відмову покрити збитки від вибухів на газовій інфраструктурі, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Швейцарська компанія подала позов минулого місяця, стверджуючи, що страховики «не виплатили» їй відшкодування збитків, завданих підводними вибухами, які пошкодили та деформували трубопроводи «Північний потік-1» та «Північний потік-2» на дні Балтійського моря.
  • Lloydʼs of London та Arch Insurance зазначені як представники відповідачів від імені кількох страховиків за полісами.
  • Судові документи показують, що «попередня та загальна оцінка» Nord Stream витрат на видалення води з трубопроводів, їх стабілізацію, ремонт та заміну втраченого газу становить від €1,2 млрд до €1,35 млрд.
  • За даними групи аналізу судових даних Solomonic, позов є одним із найбільших, поданих до Високого суду за останній рік.

Контекст

У вересні 2022 року в результаті підриву відбулася розгерметизація двох ниток «Північного потоку» та однієї – «Північного потоку – 2». 

У РФ порушили кримінальну справу за статтею «Акт міжнародного тероризму». Росія звинуватила США, Велику Британію та Україну у вибухах. Україна офіційно відкидала свою можливу причетність до підриву газопроводів.

І Данія, і Швеція вже припинили розслідування, заявивши, що у них недостатньо доказів, щоб предʼявити комусь звинувачення, і нині розслідування проводить лише Німеччина. Минулого року Німеччина повідомила Раду Безпеки ООН, що виявила сліди підводної вибухівки на вітрильній яхті, яка, можливо, використовувалася для перевезення, і водолази могли прикріпити вибухівку до трубопроводів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *