Onur вкладе в Україну $500 млн до 2030 року, – представник групи

Підрядник президентської програми «Велике будівництво», турецька Onur Group, з 2021 року інвестувала у дев’ять бізнес-напрямів в Україні понад $350 млн, повідомив в інтерв’ю Forbes Емре Караахметоглу, генеральний менеджер Onur Group в Україні. До 2030 року компанія планує вкласти в Україну ще близько $500 млн.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • За словами Караахметоглу, окрім дорожнього будівництва та інжинірингу, бізнес-інтереси турецької групи в Україні зараз зосереджені ще на семи напрямах: видобуток корисних копалин, енергетика, промисловість, готельно-ресторанний бізнес та нерухомість, аграрна та деревообробна галузі. 
  • Onur Group інвестувала близько $28 млн у придбання спецдозволів на видобуток корисних копалин. Зараз група контролює вісім українських родовищ. 
  • «Видобуток корисних копалин – слабо розвинений в Україні, а разом із партнерами у нас є в цьому досвід», – пояснив інтерес групи Караахметоглу. До 2030 року Onur має намір вкласти в цей напрям близько $225 млн, зокрема у видобуток графіту та каоліну, повідомили Forbes у компанії. 
  • Ще близько $260 млн турецька група планує інвестувати в українську зелену енергетику, зокрема у вітрові електростанції на Львівщині та Закарпатті загальною потужністю 200 МВт. Станом на вересень 2023 року Onur вже вклала в цей напрям близько $290 – у сонячну електростанцію 150 МВт у Хмельницькій області.
  • Два мільйони доларів до кінця цього року група запланувала інвестувати в деревообробну промисловість, а $30 млн до 2025 року Onur спрямує у будівництво свого першого готелю в Україні, повідомив Караахметоглу.

Один з найбільших підрядників «Великого будівництва» планує інвестувати в Україну $500 млн. Який бізнес цікавить турецьку Onur Group /Фото 1

З 2021 року турецька група інвестувала у дев’ять бізнес-напрямів в Україні понад $350 млн

Контекст 

Після початку вторгнення турецька група придбала в ірландської CRH бетонний завод на Львівщині та вклала в нього $12 млн. 

Onur Group входить до трійки найбільших підрядників президентської програми «Велике будівництво». За підсумками 2021 року турецька компанія отримала від «Укравтодору» замовлень на понад 11 млрд грн.  

Українське представництво Onur — частина міжнародної групи компаній Onur Group, представленої у чотирьох країнах: Туреччина, Україна, Саудівська Аравія та Молдова. Власники компанії — громадянами Туреччини Четінджевіз Ісхан (50%), Четінджевіз Онур (49,77%) та українець Олег Фаріон (0,23%).

У 2022-му Onur Ukraine отримала понад 3, 1 млрд грн виручки – вчетверо менше, ніж у 2021. Чистий прибуток — 127 млн грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *