Обсяг непрацюючих кредитів у першому кварталі скоротився на 2 млрд грн

Частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі на 1 квітня становила 36,1%, що на 1,3 відсоткових пункта нижче показника на 1 січня, повідомила пресслужба НБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Обсяг непрацюючих кредитів за січень-березень скоротився на 2 млрд грн – до 420,3 млрд грн переважно внаслідок списання непрацюючих роздрібних кредитів банками з українським приватним капіталом.
  • Ключовий фактор скорочення частки NPL – зростання працюючого кредитного портфеля, який протягом першого кварталу зріс на 34,6 млрд грн, або на 3,1%. 
  • Витрати банків на відрахування в резерви під кредити залишаються низькими, а рівень дефолтів – знижується. 
  • За даними НБУ, портфель чистих гривневих корпоративних кредитів зростає три квартали поспіль, зокрема поза межами державних програм, завдяки пожвавленню попиту на гривневі кредити внаслідок відновлення бізнес-активності. Зростають роздрібні незабезпечені споживчі та іпотечні позики.

Контекст

До повномасштабного вторгнення РФ частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках стало скорочувалася з 2018 року (з 55% до 27% станом на 1 березня 2022 року).

Станом на 1 січня 2024 року частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі становила 37,4%, що на 0,8 відсоткових пункта нижче показника на 1 січня 2023 року. Обсяг непрацюючих кредитів за рік скоротився на 9,7 млрд грн – до 422,4 млрд грн.

Попри активну роботу банків із врегулювання непрацюючих кредитів, їхня частка залишається досить високою. Вагомою причиною цього є повномасштабна війна, яка зумовила нову хвилю дефолтів клієнтів, зазначив НБУ.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *