Обмеження Китаю на експорт безпілотників призвели до перебоїв із постачанням до РФ

Росія стикнулася з проблемами постачання дронів після запровадження обмежень владою Китаю. Це також призвело до дефіциту деяких компонентів, зокрема тепловізорів, пише «Коммерсантъ».

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Обмеження, які Китай запровадив у липні, призвели до припинення постачання комплектовання та самих дронів масою понад 4 кг. А за деякими типами вже спостерігається дефіцит, зокрема це стосується агродронів, які важать 30–40 кг та виробляються у РФ у поодиноких примірниках.
  • Тепер для експорту обладнання китайський постачальник має отримати ліцензію мінторгу Китаю та дозвіл митної служби, надавши інформацію про кінцевого одержувача. 
  • Водночас китайська влада перевірить одержувача на присутність у санкційних списках, повʼязаних «з військовою діяльністю або небажаними для Китаю діями». 
  • Китай заборонив експорт будь-яких дронів, якщо вони застосовуватимуться з воєнною метою, зазначило видання. Учасники ринку заявляють, що це призвело до зупинки постачання навіть тієї продукції, яка не підпадає під обмеження.
  • За словами представників великих виробників безпілотників Росії, вони наперед поповнили запаси деталей. 
  • Також вони зазначають, що їхні постачальники наразі намагаються розпочати отримання ліцензій. Розгляд заявок та оформлення документів може тривати від пів року до року.
  • Для прискорення процесу постачання можна звернутися до посередників з інших країн, вважає засновник представництва виробника сільгоспздронів Jtilep у РФ Раміль Шевохутдінов. Проте постачання обладнання будуть удвічі дорожчими, а термін доставки довшим на кілька тижнів.

Контекст

Наприкінці липня влада Китаю оголосила про тимчасове обмеження експорту безпілотників, комплектовання та обладнання для їхнього виробництва. 

Обмеження запровадили з метою «захисту національної безпеки та інтересів країни». Під заборону потрапили цивільні дрони великої дальності вагою понад 4 кг, які здатні перебувати в повітрі понад пів години, перевозити обʼєкти та скидати їх на землю.

За даними американської розвідки, до весни 2023 року Китай поставив Росії безпілотники та компоненти до них на суму щонайменше $12 млн. 

Видання Politico із посиланням на дані митниці писало, що з початку 2023 року Китай поставив до РФ безпілотників більш ніж на $100 млн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *