Нідерландська Yandex N.V. продає російський бізнес консорціуму інвесторів за понад $5 млрд

Нідерландська холдингова компанія «Яндекса» Yandex N.V домовилася про продаж російського бізнесу за 475 млрд руб. (понад $5 млрд) консорціуму приватних інвесторів, йдеться у пресрелізі компанії.

Ключові факти

  • Загальна сума угоди складе 475 млрд руб. з урахуванням коригувань і буде виплачена грошима та акціями класу «А». Не менше 50% суми буде виплачено готівкою.
  • За словами Джона Бойнтона, голови ради директорів Yandex NV, запропонована угода дозволить акціонерам повернути деяку вартість російських активів, а також відкрити потенціал зростання для міжнародних компаній.
  • Дана угода є результатом тривалого періоду планування та переговорів, який тривав понад 18 місяців.
  • Згідно із умовами, Yandex N.V продасть всю свою частку в «Яндекс», зареєстрованій в Росії, яка володітиме всіма активами та операціями «Яндекса» в Росії та на деяких міжнародних ринках.

Покупцем є новостворений закритий пайовий інвестиційний фонд «Консорциум.Первый».Членами консорціуму є: 

  • ТОВ «ФМП», яке створив топменеджемент російського бізнесу Yandex NV;  
  • Закритий пайовий інвестиційний фонд «Аргонавт», який повністю належить ПАТ «Лукойл»;
  • АТ «Інфініті Менеджмент», що 100% належить Олександру Чачаєву, засновнику венчурного фонду LETA Capital та власнику My.Games;
  • АТ «АйТі.Елаборейшн», яке належить Павлу Прассу, власнику спеціалізованого депозитарію «Інфінітум»;
  • ТОВ «Меридіан-Сервіс», що повністю належить колишньому заступнику голови правління «Газпрому» Олександру Рязанову.

Після завершення угоди нідерландська компанія збереже за собою портфель міжнародних підприємств та інших неросійських активів, включаючи: Nebius AI, Toloka AI, Avride, TripleTen, дата-центр у Фінляндії і міноритарні інвестиції у інші технологічні підприємства.

  • Сукупна ринкова капіталізація Yandex NV (включаючи бізнеси, які будуть продані, та міжнародні бізнеси, які будуть збережені) склала приблизно $10,2 млрд (918 млрд руб.).

Контекст

Доля «Яндекса» була предметом численних спекуляцій з того часу, як у листопаді 2022 року компанія оголосила про плани провести корпоративну реструктуризацію, що зрештою має призвести до того, що її основний прибутковий бізнес у Росії буде виділено з материнської компанії, зареєстрованої в Нідерландах. Згодом стало відомо, що страх перед виїздом ІТ-фахівців, або ж «відтоком мізків», є основним фактором, що перешкоджає Москві націоналізувати «Яндекс».

У серпні засновник «Яндекса» Аркадій Волож засудив вторгнення Росії, і сказав, що він був зосереджений на вивезенні «талановитих російських інженерів» із країни з початку війни.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *