Неповернений експортний виторг за час війни зріс майже вдвічі – Пишний

Національний банк України (НБУ) буде рухатися у напрямку валютної лібералізації, але водночас бізнес має вчасно та в повному обсязі повертати валютний виторг та уникати схем фіктивного імпорту. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний на заході Global Outlook, який проводить Європейська Бізнес Асоціація, пише «Інтерфакс-Україна».

Зізнаємося у коханні нашим читачам ❤‍🔥 Тільки 14 та 15 лютого даруємо 800 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Вартість зі знижкою — 999 грн/рік. Діє з промокодом FLOVE. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Неповернений експортний виторг за час війни зріс майже вдвічі, наголосив Пишний. «Це проблема, і про це потрібно говорити. Так само ми бігаємо за схемами, повʼязаними з фіктивним імпортом, що знекровлює наші золотовалютні резерви», – зазначив він.
  • Пишний вважає, що ресурс для подальшого помʼякшення валютних обмежень обмежений, оскільки він формується експортним виторгом та міжнародною фінансовою допомогою.
  • НБУ не є прибічником ухвалення індивідуальних рішень, а має намір створювати рівні правила для всіх підприємств, зазначив голова НБУ, однак ухилився від оголошення конкретних дат або термінів.

Контекст

У жовтні минулого року Пишний в інтерв’ю Forbes заявив, що компанії-експортери не повернули до України близько $8 млрд валютної виручки, тому НБУ готується вжити «адекватні заходи».

У листопаді НБУ встановив на рівні 90 календарних днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту агротоварів. До цього граничні строки були встановлені на рівні 180 днів.

Мета цих змін – посилення дисципліни дотримання підприємствами граничних строків розрахунків за операціями з експорту товарів та забезпечити своєчасне повернення валютної виручки.

Йдеться, зокрема, про операції з експорту таких товарів: пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння свиріпи або ріпаку, насіння соняшнику, олія соєва, олія соняшникова, олія ріпакова, макуха.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *